Frågor och svar om Ätstörningar

27 Jun 2010, 21:00 100
Annat, 0 år
Question


Hej.
Jag ville mest veta om det kan vara så att jag har fått en ÄS?
Jag är 169 lång och vägen idag runt xxkg. Och är idag 17år och fyller om några månader 18.
För fyra månader sedan när detta började vägde jag 76kg och tyckte då detta var för
mycket. Ville till en början bara gå ner 6kg men så blev det inte.
Varje gång jag ställer mig på vågen får jag en kick av att jag har minskat i vikt. Detta gör också att varje gång jag ska äta får jag ångest och kämpa för att äta så lite som möjligt då jag fortfarande tycker jag är mycket överviktig.
Kan det vara så att jag har fått en ÄS? Och i sådana fall vilken?

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej tjejen!

Som du märker så kommer ångesten krypande. Den kommer den inte att avta ju mer du går ner utan tvärtom, öka. Den här euroforiska känslan, kicken kommer att komma mer sällan för att sen inte komma alls mer men då har ångesten tagit över helt och det blir oerhört svårt att sluta.
Det är så den här sjukdomen fungerar. Sedan är det också så att vi människor automatiskt får en oerhörd ångest, depression vid för låg vikt. Kroppen orkar helt enkelt inte och hjärnan tänker då negativt.
Du behöver absolut ta hjälp för detta innan du fastnar mer än du redan gjort.
Antingen med en ätstörningsenhet som du kan hitta på http://www.abkontakt.se eller om det steget känns för stort att börja med (men jag lovar att det inte är så farlig som det låter) ta kontakt med Bup så att du får en samtalskontakt. Även ungdomsmottagningen brukar ha terapeuter eller på din skola.
Då jag inte är en läkare kan jag inte uttala mig om diagnoser men det är en ätstörning. Sedan vilken får en doktor hjälpa dig med

Ta det jag säger på allvar. Du behöver hjälpen. Ta den innan du fastnar i något som kommer ta lång tid och oerhört mycket kraft att ta dig ur.

Du är värd att få må bra med dig själv och kroppen!

All värme och styrka på vägen!

Kram, Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar