Frågor och svar om menstruation

30 Jun 2010, 00:00 162
Annat, 0 år
Question


Hej jag är en tjej på snart 14 år. Jag fick min mens för ca ett halvår men har inte berättat det för min mamma eller pappa än. Jag stoppar papper i trosorna för att jag inte vågar berätta. Jag tänker så här alla får det och det är inget man behöver skämmas över och så när jag har bestämt mig för att berätta det fegar jag ut i sista stunden. Kan du ge mig ett tips snälla jag mår jätte dåligt av det här!
En till sak min mens har varit regelbunden hela tiden. Jag har fått den var tredje vecka fram tills nu. Den är två veckor försenad och jag har inte legat med någon inte änns kysst någon. Är det normalt? Jätte tacksam för svar :)

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej tjejen!

Du har redan svaret själv. Du har Inget att skämmas över. Tvärtom, du blivit en ung kvinna och det är fantastiskt. Berätta för mamma och pappa, de kommer inte tycka att det är det minsta konstigt, alla kvinnor har mens. Så fram med det. Skriv en lapp och lämna över om det är lättare eller maila. Alla sätt är bra sätt. De behöver ju veta att de ska köpa hem bindor eller tamponger till dig!

Mensen kan vara lite strulig de första åren. De kan den vara även för oss äldre tjejer. Om det skulle vara så att den upphör i mer än 3 månader så kan man fundera över om man ska besöka ungdomsmottagningen.

Lycka till nu!!

Stor kram, Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar