Frågor och svar om Ångest

30 Jun 2010, 01:00 134
Annat, 0 år
Question


Hej. Jag är en tjej på sexton år, fyller sjutton, som för ett år sen hade väldiga problem med självskadebeteenden (hade det så i flera år men det tog slut för ett år sen). Nu är det så att jag till och från har börjat skära mig igen. Jag mår jättedåligt över det och jag tror att min pojkvän också gör det.
Jag vill inte behöva skära mig och hoppas få ett tips som kan göra att jag slutar helt och hållet. Jag har även samma problem med ätstörningar, att det kommer och går.

Sen är det också så att jag rökt i tre år. Min kille vill att jag ska sluta för annars kommer han också att börja säger han, men jag vill inte sluta än. Kan jag då förbjuda honom att röka när jag själv gör det?

Jag hoppas få svar snart, för jag behöver verkligen det!

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej fina tjejen!

Så här är det. Om man inte verkligen går till bottnen och får hjälp med ett själskadebeteende eller en ätstörning så blir det som för dig alltså att det kommer smygande tillbaka när man kommer in i svårigheter i livet.
Du behöver ta hjälp för detta så att du har andra sätt att hantera livet när det gör ont. Jag rekommenderar varmt att du börjar gå i terapi (även om du skulle mår bättre igen). SHEDO är en organistation som kan hjälpa dig med tips och råd på vart man kan vända sig så maila till dom.

Gällande rökningen vore det helt klart bra att sluta. Jag råder dig dock att ta en sak i taget. I detta fall, ta din psykiska hälsa i första hand och i steg nr 2 rökningen. Börjar din kille så är det hans beslut, du har inte tvingat honom till någonting. Kanske kan ni göra en deal? Att när du mår bra igen med dig själv, kroppen och inte har några skadebetenden alls, inte ens när livet är svårt Då kan du sluta.

Du klarar det här! Ta den hjälp du behöver och har rätt till!

All värme och styrka! Stor kram, Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar