Frågor och svar om Ätstörningar

7 Jul 2010, 17:00 118
Annat, 0 år
Question


Jag undrar dels om du vet om det är normalt att man får blåmärken (och i vissa fall att tårna domnar av) på benen efter kanterna på strumporna när man har anorexia?
Jag har detta bekymmret...
Jag vet inte riktigt hur jag ska lösa det känns som om man testat allt och tänkte höra om du har några tips?
Jag har försökt med dyra special sydda strumpor med extra lös resår men problemet kvarstår även om resåren blivit lösare. En gång tröttnade jag och klippte av kanten på strumporna (och på vissa ett jack) jag drog så mycket jag kunde i tyget och sydde kanten. visst försvann blåmärkena då men då kasade strumporna bara ner..
Vet du något märke som gör med extra lös resår kanske ngn bättre kvalite som i alla fall kan underlätta problemet?
och eftersom jag har 43 i skostorlek så måste man ha från herrsidan vilket jag också trodde skulle hjälpa med tanke på min undervikt har jag smala ben men får fortfarande märken.

Sen tänkte jag även höra om du vet ungefär hur många kalorier/dag jag bör äta för att öka i vikt? (väger idag ca xx,5kg efter en viktökning på 2kg. Var ganska seg startad... Jag är 169,5cm idag och vill kunna nå en normal vikt åtminstonde inom 1-2 år! )
och gärna då ungefär hur jag bör fördela mina kalorier eftersom annars kan man lätt lägga de på saker som inte ger en lika stor viktökning...

tänkte också meddela att ni på denna sidan gör ett fantastiskt jobb! Ni svarar på frågor som gör att man vågar ta första klivet. ÄNTLIGEN är jag påväg mot ett hälsosammare liv! och jag önskar alla andra anorektiker som läser frågorna på denna sidan också vågar ta första steget!
Allt går (precis som du sa till mig innan kag tog första steget) i ens eget tempo och så mycket du klarar av, bara du har motivation.
Ett stort tack till dig, och alla på denna sidan som motiverar och hjälper alla. Ni ska ha en stor guldstjärna!
TACK!

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej fina tjejen!

Tusen tack för berömmet. Värmer gott i hjärtat!

När det gäller kalorierna så rekommenderar jag att du tar hjälp av en dietist. De kan allt om detta. Finns också en bra "allmän" bok som heter Mattilåtet av Gisela van der stern som är lärorik. Vet inte om du får vård nu för din ätstörning. Kan annars vara toppen att ta den hjälpen eftersom allt då finns på ett ställe. Terapi och hjälp med maten, tankar kring ökning osv.

När det gäller dina problem med blåmärkerna så önskar jag verkligen att du kollar upp detta med en läkare. Visst är det så att man får problem med allt möjligt när är drabbad men jag vill att du kollar upp detta omedelbart med en kunnig doktor. Även där kan detta lösas genom en ätstörningsenhet om du inte sökt någon.

Kom ihåg att du klarar det här även om det känns tungt ibland. Du är värd att få må bra med dig själv och kroppen. Ge inte upp. Det är värt allt slit, lovar dig det!

All värme och styrka! Stor kram Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar