Frågor och svar om kondom

16 Aug 2010, 17:00 185
Tjej, 13 år
Question


hej jag är en tjej på 13 år och jag undrar, när ska man börja ha med sig kondomer ifall något skulle hända jag vågar inte fråga mina föräldrar

Svar
Anders Hedman
Präst / Kristendom

Hej!
Om du vill ha bra information kan du läsa på http://www.umo.se. Du kan också ta kontakt med ungdomsmottagningen. Umo.se är ungdomsmottagningen på nätet. Sedan undrar jag när tycker du själv att det är okej att ha sex. Kan du tänka dig själv som förälder och fundera kring detta? Enligt lagen ska man vara 15 år för att ha sex. Vaför då? Ja, det kan du också läsa om på umo.se.

Personligen känns det väldigt ungt att ha sex när man är 13 år. Viktigt är att tänka och känna efter innan varför man vill det. Är det trycket från andra? Vill man ha det avklarat? Är det killen som tjatar? Är man nyfiken? Varför ska man göra det nu och varför ska man vänta? Prata med en kompis du kan lita på om det känns svårt med ungdomsmottagningen eller skolkurator.

Varma hälsningar!
Anders Hedman

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar