Frågor och svar om Ätstörningar

20 Aug 2010, 17:00 112
Annat, 0 år
Question


Hej
jag är 1.67,6 cm lång och väger 57 kg. Jag ska fylla 16 2 december och jag vill gå ner till att väga 49-50 kg.

Jag tycker inte alls att det verkar sjukligt.
jag vet att det är undervikt men det är inte död varning.
och jag vet att jag är nöjd när jag kommer ner vid den vikten.
För jag vill vara lätt.
jag vill vara liten och nätt och det som räknas är faktiskt att jag är nöjd med mig själv.
Och det är jag inte.
jag bryr mig inte om vad andra tycker.
Min kille tycker att jag är sexig som jag är nu, men när jag är själv så får jag ångest och straffar mig själv. Jag har ät störningar som började när jag var 13 och har gått från bara att äta lite till anorexi till bulemi till anorexi igen till bara dåliga mat tider. Jag har inte haft grova anfall av dom olika ät störningarna men det har fortfarande varit ätstörningar och jag har hört att man kan aldrig bli helt frisk från det igen. Att det alltid kommer finnas i psyket.

Men jag vet vilken vikt jag vill ha. För när jag vägde 50 så var jag helt nöjd. och jag har alltid varit lite smått benig och alltid varit nätt tills att jag kom in i tonåren... Så jag undrar vad du har för tips

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej tjejen!

Den största otjänsten jag skulle kunna göra dig är att ge dig tips på att gå ner i vikt. Det skulle bara urholka dig. Som du redan vet så är du inte överviktig men bär ändå på en fixering kring din kropp. Detta brukar alltid bottna i att man har negativa tankar om sig själv, att man kränker sig själv i sina tankar "jag är inte bra nog, om jag blir smalare så blir jag en bättre människa", eller "om jag är smal nog kommer jag tycka om mig själv".
Om du tänker efter, är kravet en låg vikt för att du ska tycka om dig själv så är det din självkänsla och inte din vikt du behöver jobba med. Du behöver lära dig att du är vacker precis som din kropp är nu, när den är kvinnlig och inte "fågelunge". Ofta handlar dessa känslor också om att man vill se ut som man känner sig, liten och skör. Det har du rätt att vara oavsett vikt.

Oavsett om du håller med mig eller inte så ber jag dig att ta hjälp och inte mecka vidare på egen hand då det endast kommer leda till att du blir sämre. Ta hjälp av en terapeut eller en ätstörningsenhet. Du kan få mer råd av ABK, http://www.abkontakt.se

Det är en myt att man inte skulle kunna bli helt frisk. Det kan man men det kan ta tid.

Var väldigt rädd om dig!
All värme och styrka, Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar