Frågor och svar om Ätstörningar

30 Aug 2010, 14:00 124
Annat, 0 år
Question


Hej , jag är en tjej som inte mår så jätte bra. . .jag känner mej alltid tjockare och fulare än alla andra. Försöker gå ner i vikt genom att inte äta så mycke, träna ofta och massa sånt. Men mina föräldrar blir typ bara arga på mej jämt för att dom tror jag har någon ätstörning eller något , de har jag ju liksom inte ? Och alltså jag är inte överviktig eller något .. men känner mej ändå tjock. har nästan bara väldigt smala vänner, älskar dom verkligen. men dom får mej känna mej fet..
vet inte hur jag ska göra , mår Dåligt efter varje gång jag har ätit. fast o andra sidan vill jag äta liksom, men ångrar mej alltid efter... känns jättejobbig :/
snälla hjälp mej, skulle vilja få ett svar...kram

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej fina du!

Bra att du ställer den här frågan för jag tror att det är väldigt många som kommer känna igen sig i den. Att man inte riktigt vet vart gränsen går mellan att vara frisk och sjuk, mellan att ha komplex eller ett riktig ätstörning.

Det är snårigt att veta. Jag brukar ge be de som undrar tänka efter hur tankarna kring vikten påverkar det övriga livet så ska man ta hjälp för det. Alltså om det är så att man tänker väldigt mycket på vikten, kosten och kroppen så att det upptar stora delar av en vakna tid så ska man ta hjälp.
Jag hör att du har insikt om att du inte är överviktig men kan ändå inte låta bli att klanka ner på dig själv, det är inte alls bra. Jag ger dig 2 råd. Börja med att jobba med självkänslan, läs gärna Mia Törnbloms böcker. Om du känner att det inte hjälper så behöver du ta ytterligare hjälp. Gärna ifrån tex en skolkurator, personal på Bup eller en ätstörningsenhet.

Du är värd att få tycka om dig själv och kroppen så gör det som behövs för att nå dit så att det inte utvecklar sig till en lång och svår sjukdom.

All värme och styrka!
Stor kram, Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar