Frågor och svar om missnöje med kroppen

8 Sep 2010, 16:00 169
Tjej, 16 år
Question


hej! Jag är en tjej på 16 år som vill operera min näsa, den är liksom inte krokig, som de flesta brukar operera, utan den är lång och fyrkantig och jag mår väldigt dåligt över det. Men jag är nästan säker på att mina föräldrar inte vill att jag ska operera den, har inte frågat eller så, men vad ska säga till dem, och hur får man råd med det? alltså kan man ta ett lån?

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Hej

Det jag tycker att du ska göra först och främst är att prata med någon om hur du känner. Det kan vara dina föräldrar, men det kan också vara en kompis eller någon annan vuxen som du litar på.

Nästan alla har något i sitt utseende som de inte är nöjda med. Ibland känns det så illa att man vill operera. Hur det känns vet bara den personen som det gäller.

Det kan kännas skönt att få prata om hur man känner med t.ex. en kurator och det kan sedan leda fram till ett beslut som känns rätt, oavsett om det blir en operation eller inte.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar