Frågor och svar om Ätstörningar

13 Sep 2010, 17:00 123
Tjej, 13 år
Question


Hej , jag har deta problem asså alla tror att anerxi & bulemi eller hur det nu stavas är det enda matstörningarna men nu är det ju int det alltså jag har den här ätstörningen som jag int minns va dom kallade men man brukar säga att dom som har det äter enorma mängder & då snakar jag enorma mängder och sen får svår deprastion vilket leder till att man äter ännu mer , & jag undrar om det finns något sätt att bli av med det för jag är som en jäkla hund som tror att den aldrig ska få mat igen .. ?

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej fina tjejen!

Man brukar kalla det hetsätningsstörning och den ligger under diagnosen UNS. Alltså när man äter för att döva men inte kräks efteråt eller försöker träna osv. Jag är inte en läkare och kan därför inte sätta en diagnos men det kan vara skönt att veta att det finns ett namn för den typen av ätstörning, att andra har upplevt och upplever samma sak som du. Mer om diagnoserna hittar du på http://www.abkontakt.se

Jag blir orolig för dig när du nämner att flera av din vänner tror att du har ex anorexi (när man äter väldigt lite) är det så att du i större sammanhang kanske äter lite och sen i din ensamhet så hetsäter du väldigt mycket?
Det är så här att när man inte äter kontinuerligt under en lång tid så blir kroppen "tokig". Den litar helt enkelt inte på att du kommer ge den mat och kräver därför en hetsätning.
Du behöver få hjälp med 2 saker.
Nr ett är att söka hjälp för att komma till bukt med de tankar som utlöst detta. En ätstörning är alltid en täckmantel på att man inte mår bra med sig själv. Detta behöver man terapi för att komma ur. Du behöver även få hjälp av en dietist som kan hjälpa dig att få kroppen att må bra igen.
Det är viktigt att du inser att detta är en sjukdom och att du behöver söka vård.
Något som nästan alla säger till mig som är drabbade är
"nej jag är inte sjuk nog för att söka hjälp" andra tänker "nej jag är inte smal nog. Andra behöver hjälpen bättre".
Slå bort sådana tankar om de finns där. Du har rätt till, den finns där, ta den.
Alla vårdenheter finns på http://www.abkontakt.se
Berätta för dina närstående så de kan hjälpa dig vidare.

All värme och styrka på vägen!

Stor kram, Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar