Frågor och svar om Ätstörningar

29 Sep 2010, 16:00 123
Tjej, 14 år
Question


Hej. jag börjar undra ifall jag håller på att utveckla bulimi eller nåt liknande? jag äter nästan ingen mat, hoppar över frukost och lunch eftersom mina föräldrar itne kan kolla mig då och ibland middag. men däremot kan jag äta jätte mycket sötsaker. där kan jag verkligen inte kontrollera hur mycket jag äter, kan äta tills jag mår illa ibland bara för att.. är detta bara ett enormt sötsug/sockerberoende eller kan det vara nån sorts ätstörning? jag tycker själv att jag är för tjock, jag är 163 cm lång och väger ca 50 kilo. jag är inte överviktigt och det vet jag . men jag kan verkligen bli äcklad av mig själv ibland. hur tjocka ben jag har, fettet på magen.. usch. när det är som värst äter jag väldigt lite mat och skolkar från idrotten för att ja inte vill byta om inför andra. det konstiga är bara hur jag kan stoppa i mig så mycket sötsaker fast jag försöker bli smalare? jag klagar över hur fet jag är men jag kan inte hålla mig borta från det, det går inte. jag kan bestämma mig en dag att "okej, idag ska jag inte äta nåt onyttigt alls" men självklart gör jag det ändå. ibland får jag så dåligt samvete efteråt att jag tvingar i mig själv ännu mer, som "straff" så att säga. borde jag vara orolig?

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej tjejen!

Du behöver bara vara orolig om du väljer att inte göra något åt detta.
Just nu låter det som att du är ute på tunn is till att fastna i något som är oerhört skadligt för dig. Jag råder dig varmast att ta hjälp och jobba med din självkänsla så att du till fullo inser att du absolut inte är överviktig och att du är bra på alla sätt. Ta hjälp genom ex en skolkurator eller någon genom ungdomsmottagningen (dom brukar ha kuratorer).

Du är värd att älska dig själv 1000 grr mer än du gör nu!

Var rädd om dig! Stor kram, Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar