Frågor och svar om piercing och tatueringar

15 Oct 2010, 12:00 173
Annat, 0 år
Question


Hej!
Jag är är 13 år i vill pierca mig antingen i tungan eller naveln (eller både och). Men jag får inte för min pappa, han tycker det ser slampigt ut och han säger att när jag är 18 (myndig) så får jag göra det. Och jag har funderat lite på att göra det i smyg men undrar hela tiden vad han skulle göra ifall han märkte det eller fick reda på det, typ att han skulle straffa mig eller bli skitförbannad? Han säger att det är han som bestämmer ifall jag får göra det eller inte men det är ju min kropp, inte hans! Jag orkar ju lixom inte vänta tills jag är 18 år och jag har försökt prata med han men han vägrar lyssna. Vad ska jag göra? MVH Therese

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Hej,

det här med föräldrar och piercings är inte alltid så lätt. När man är 13 år är det föräldrarna som bestämmer, men du har alltid rätten till din egen kropp. Det gäller dock inte sånt som piercings och tatueringar.

Det du kan göra är att visa att du är vuxen nog att ta ansvar. En piercing är ett ansvar - du måste sköta om den och dig själv så att det läker bra och inte blir infekterat.

Försök att prata med din pappa en dag när ni inte är irriterade på varandra av någon orsak. Förklara för honom att du tycker att det är snyggt, och att det inte betyder att man är "slampig", vad det nu är.

Fråga honom om han inte tycker att det är viktigt att du står upp för dig själv och vågar vara den du är och se ut som du vill.

Om han ändå vägrar så är det inte så mycket att göra. Du ska inte göra det i smyg, och inte hos någon som piercar minderåriga utan målsmans tillstånd.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar