Frågor och svar om Ätstörningar

16 Oct 2010, 17:00 101
Tjej, 15 år
Question


är jag överviktig? jag är 15år och väger 63kg och är 170 lång och tränar gymnastik ett antal timmar i veckan, men jag börjar bli orolig för att jag väger för mycket! nästan alla mina kompisar väger mindre än mig även fast dom är lika långa ..

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej vackra du!

Svar, NEJ. Du har oerhört långt kvar till en övervikt. Du skulle kunna väga över 70 kg och ändå ha en normalvikt, en sk idealvikt (alltså ligga inom den viktspann som vår kropp mår bäst av att väga).
Du behöver jobba med självkänslan och inse att du är unik och att ingen är den andra lik kroppsligt och att du är lika fin och värdefull för det. Du får inte hålla på och mecka med maten eller börja träna för mycket för att få ner i vikt. Jag tror att jag har rätt i mitt påstående när jag säger att den enda som ser dig som överviktig är du själv, ingen annan?
Börja med att läsa lite självhjälpsböcker som Mia Törnbloms Du äger, självkänsla nu (finns på bibliotek). Ta även hjälp av omgivningen, prata om detta och ta stöd. Om du skulle känna att du inte kommer till bukt med detta ändå så tar du kontakt med en skolkurator eller en terapeut genom ungdomsmottagningen.

Kämpa på tjejen så att du kan se verkligheten, att du är vacker och värdefull!

Stor kram, Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar