Frågor och svar om sex

17 Oct 2010, 00:00 145
Tjej, 13 år
Question


är det okej att ha sex när man är tretton. min kille vill vad ska jag göra?

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej fina du!

Frågan är om du vill? Känner du dig redo för det stora steget?
Annars är det bäst att vänta lite. Så här säger Lagent om saken. Jag ber dig att läsa det sista stycket noga. Alltså att man inte ska ställa upp utan det ska vara till 100% att man själv vill!
Finns mer att läsa på umo.se

Stor varm kram, Catherine

Byxmyndig

Det finns en lag som är till för att skydda barn från att bli sexuellt utnyttjade. I lagstiftningen räknas man som barn fram till 15 års ålder - det finns alltså ett generellt förbud mot att ha sex med personer som är under 15 år.

En person som har haft samlag med en tjej eller kille som inte fyllt 15 år, kan dömas för våldtäkt mot barn även om inget hot eller våld har förekommit. Den som har begått övergreppet kan inte heller skylla på att killen/tjejen ville göra det.

Är det då att betrakta som våldtäkt mot barn om en 16-åring har samlag med sin 14-åriga pojk- eller flickvän? Nej, inte om det är tydligt att båda är med på det helt frivilligt, då går personen som regel fri från ansvar. Det beror på att lagen är i första hand är till för att skydda barn, inte för att hindra ungdomar utforska sin sexualitet.

Beslutet att ha sex eller inte handlar om många saker, inte bara om att ha rätt ålder inne. Man ska till exempel aldrig "ställa upp" på sex om man själv inte känner för det. Det är bättre att vänta och prova sig fram än att göra sånt som känns olustigt och fel.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar