Frågor och svar om meningen med livet

28 Oct 2010, 11:00 164
Annat, 0 år
Question


Hejsan, jag har läst lite av frågorna som är ställda till dig och fastnade lite för tystnadsplikten. Om vi rent teoretiskt säger att någon pratar med dig och berättar massa hemska saker som du skulle kunna stoppa genom att prata med polisen eller någon. te.x massmord eller nått "stort".

Skulle det inte kännas otroligt illa att bara sitta tyst och låta flera personer dö?

Hur ser du på den saken?

Svar
Anders Hedman
Präst / Kristendom

Hej!

Den absoluta tystnadsplikten är utformad så att jag som präst inte får berätta vidare vad någon annan har sagt, inte ens om prästen skulle kunna stoppa ett masmord.

Det skulle kännas otroligt illa om något sådant skulle hända. Men det behöver inte handla om massmord. Det räcker med att en person berättar att han/hon planerar att ta sitt liv. Man vet ju aldrig om det verkligen kommer att hända eller om det är ett rop på hjälp. Om man skulle berätta/anmäla till någon så förstör man hela poängen med tystnadsplikten. Det leder kanske till att människor inte litar på prästers tystnadsplikt längre. Syftet med tystnadsplikten är att en människa kanske orkar leva ett tag till just för att han/hon fick berätta om hur jävligt livet.

Min slutsats är att jag tror att den absoluta tystnadsplikten räddar väldigt människor. Därför måste man också hålla på den, vara tyst, de gånger det känns väldigt tungt.

Hälsningar
Anders

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar