Frågor och svar om få kontakt

29 Oct 2010, 12:00 142
Annat, 0 år
Question


Hur skall man fråga en tjej på bästa sättet om hon älskar en och hur vet man att hon gör det?

Hälsningar ledsen kille

Svar
Anders Hedman
Präst / Kristendom

Hej!

Jag vet inte om ni är ihop eller inte. Det har en viss betydelse på hur jag skulle svara och hur man närmar sig din fråga. Det är ju den stora frågan som alla någon gång funderar över. Jag prövar så är:

Det finns inget säkert svar på den frågan. För en del är "älskar" ett så stort ord att man kan behöva vara tillsamans minst ett år innan man kan säga det. Andra säger det hela tiden. Vad betyder orden: jag älskar dig. Svaret är att det betyder väldigt många olika saker för olika människor. Kanske är älskar det ord som spretar mest i betydelse. Bara för att hon säger att hon älskar dig, så vet du inte vad det betyder. Men det kan känns bra och det är kanske det viktigaste.

Kärlek kan inte bevisas. Du kan alltså inte veta om hon älskar dig även om hon säger det. Det kanske känns cyniskt eller hårt att läsa det. Men jag tror att det finns en viktig poäng i det. Kärleken är fri. Den är stark. Den är svag. Den är som ett kaos av känslor. Man kan vara sjuk av kärlek och kärleken kan göra en sorgsen. Precis som att man kan gråta och skratta av glädje.

Att vilja veta är att vilja ha kontroll. Men man kan inte ha kontroll över kärleken. Man kan inte ha kontroll över livet. Det kan bara levas i tro, hopp och kärlek. Med tro menar jag inte att man nödväntigtvis behöver tro på Gud. Men man behöver tro på det goda i sin nästa och sig själv. Tron skapar kärlek.

Hur skall man fråga? Jag tror att man behöver inleda ett samtal kring sådant som båda gillar, t ex ett gemensamt intresse. När man känner att nu har vi ett bra samtal med ömsesidig respekt, gillande och glädje, då kanske man kan säga själv: jag gillar verkligen dig. Sedan får man se hur responsen blir. Det är svårt att ställa frågan - älskar du mig? - för den upplevs lätt som ett krav. Honkan känna sig lite pressad. Hon kanske undrar, vad menar du egentligen med frågan?

Det som du efterlängtar, att få höra och veta om hon älskar dig, kan man inte locka fram ur den andre. Det måste komma frivilligt, ur hennes egen längtan att få säga det. Då kan du också lita på det.

Jag kan bara önska dig lycka till och må du få leva många dagar med mycket kärlek!

Hälsningar
Anders Hedman

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar