Frågor och svar om Ätstörningar

4 Nov 2010, 22:00 97
Annat, 0 år
Question


Hejsan. Jag vet inte hur jag ska börja riktigt.. Men: Jag har varit överviktig sen jag var runt sju-åtta år, och alltid haft stora problem med det. De första fyra åren på lågstadiet blev jag mobbad och slagen för det av killarna. Jag hade även ADHD då, så det förvärrade allting.

Hur som helst. Jag är fortfarande överviktig, och väger just nu 80.8 kilo och är 1.64 cm lång. Jag anser att jag är äcklig, ful, tjock, fet och grotesk. Och verkligen inte värd det här livet. Det enda som håller mig kvar här är min katt, min pojkvän och Zoloft, mina piller som jag tar. (Antidepressiva) Det är inte direkt så att jag är självmordsbenägen i nuläget, jag vill bara gå ned i vikt riktigt riktigt fort och mycket. Jag har redan gått ned cirka 10-11 kilo på 3 månader, men målet är att väga 55-50 sommaren 2011.

Min pojkvän A, han har haft anorexia. Han är 17 år äldre än mig, och därför mer livserfarenhet än vad jag har. Han ser tecken på anorexia hos mig, och han har börjat bli väldigt orolig. Jag känner inte att det är någon fara då jag nästan har fetma. Han borde inte oroa sig redan. Inte än.

Jag har i alla fall börjat äta bättre och mycket mindre. Men ibland kan jag hetsäta. Utan att spy upp det. Men det har förändrats lite. De senaste två dagarna har jag "varit sjuk" och spytt med vilje utan att någon har fått reda på det förutom internetkompisar. Så jag har varit hemma hela den här veckan. Jag tycker verkligen om känslan av kontroll, och renhetskänslan efter att jag har spytt.

Min fråga är: Vad ska jag göra för att försäkra A om att allting är okej? Jag vill kunna prata med honom om allt, men nu måste jag gömma hetsätandet, "anorexian" och kräkningarna. Suck.
Tack på förhand!

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej fina du!

Du kan inte försäkra din kille om att allt är okej för allt är inte okej. Du mår inte som du ska. Jag tycker istället att du ska ta hans hjälp istället för att skjuta bort honom i detta. Jag rekommenderar varmt att du tar kontakt med exempelvis en ätstörningsenhet (finns på http://www.abkontakt.se under sök vård) eller en kurator. En sådan finns tex inom skolan eller hos ungdomsmottagningen.
Jag råder dig varmt att göra detta snart för du är ute på tunn is och behöver bygga upp din självkänsla så att du inser att du inte behöver laborera med din vikt för att vara värdefull. Det är du redan.

All värme och styrka på vägen!

Stor kram, Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar