Frågor och svar om Ätstörningar

4 Nov 2010, 22:00 171
Annat, 0 år
Question


Hej. Jag är överviktig och försöker just nu att gå ner i vikt. Jag har redan lyckats gå ner ca 5 kg. Men nu till min fråga. I början när jag åt så åt jag mycket. Av det fick jag ångest. Sen när jag började gå ner i vikt så åt jag mindre och då försvann ångesten. Nu äter jag normalt eller åt det hållet men ångesten har kommit tillbaka. Jag känner då att jag måste minska på det jag äter för att inte ha ångest. Jag sa det till mamma och hon sa att det var lite anorexia varning. Jag vill inte blir en extrem bantare utan fortsätta som jag har gjort fast utan ångesten över det jag äter. Vad ska jag göra? Jag vill inte hamna i dåliga spår.

Mvh

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej fina tjejen!

Jag blir så glad över att du har en sådan insikt. Jag hör att du har förstått att det finns risk att det skulle slå över till en ätstörning.
Jag råder dig varmt att ta kontakt med en samtalskontakt. tex en skolkurator för att prata mer om dina känslor kring kroppen, maten. Jag tycker att ni tillsammans ska arbeta med att stärka din självkänsla och att ni får stopp på den negativa utveckling som håller på nu. Jag är övertygad om att du kommer få bukt med detta bara du tar lite hjälp. Det är precis när man är där du är som man ska ta hjälp, innan man fastnar i en lång ätstörning som kan ta flera år att ta sig ur.
Iväg och prata lite.
Kom ihåg att du är värdefull precis som du är oavsett vikt!

Stor styrkekram Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar