Frågor och svar om kärleksrelationer

5 Nov 2010, 11:00 166
Tjej, 15 år
Question


Hej jag är en tjej på 15 år och är kristen, jag har en pojkvän som är mycket äldre än vad jag är och är muslim. Han har en helt andra tankar om förhållanden på grund av att han är muslim (tror jag). Han frågade mig om jag vill gifta mig med honom efter skolan men jag vet inte hur det skulle bli om en kristen och en muslim gifter sig. Det är två helt olika sätt att leva...

Svar
Anders Hedman
Präst / Kristendom

Hej!
Det finns många undringar i din fråga. Först och främst vad vill du? Du är 15 år och har säkert en massa drömmar om vad du vill med ditt liv, håll fast vi dina drömmar och låt ingen kille eller tjej hindra dig från att göra det du vill. Enligt svensk lag kan du inte gifta dig förrän du är 18 år. Det är alltså tre år kvar tills det överhuvudtaget är lagligt möjligt att gifta sig. Giftermålet är en juridisk, lagligt bindande, handling och man kan inte ingå sådana handlingar förrän man är myndig, 18 år. Det kan du tala om för honom.

Vad tror du att gör eller vill göra om tre år? Känn efter, dröm lite grann, kämpa på med vad som behövs för att nå dit och hoppas på att det går även om det kanske inte är så lätt.

Han är muslim, skriver du. Det finns över en miljard muslimer och det finns säkert hundratals eller tusentals olika traditioner inom den muslimska världen. För det mesta är det inte religionen i sig som påverkar synen på t ex samlevnad. Det är den kulturella och historiska traditionen i det område där han kommer ifrån. Det är samma sak inom kristendomen. Sedan vet jag inte om han är troende muslim eller kulturell muslim. Vad räknar du dig själv som, troende eller mer som en kulturell kristen?

Det finns sådana som låter religion och kultur styra privatlivet mycket detaljerat och det finns sådana som menar att religionen handlar om min personliga tro som ska stötta mig och ge mig hopp. En del är helt enkelt väldigt moderna och andra vill leva mer som man gjorde förr enligt regler och påbud som inte bör tolkas. Det är så olika, från människa till människa oavsett religion också.

Visst kan man träffa rätt kille när man är 15 år och leva med honom resten av livet. Men man kan också pröva sig fram i olika relationer för att lära sig mer om vem man är och vad man vill. När du är 25 år har du en hel del livserfarenhet som du inte har idag. Den erfarenheten kommer att påverka dig att tycka, vilja och drömma om andra saker än du gör nu. Du kommer att vara en rikare människa när du är 25 år. Rik på bra och dåliga erfarenheter. Nu när du är 15 år så har du möjlighet att skaffa dig många möjligheter och stor frihet i livet genom stt studera, jobba och skaffa dig många kompisar. Den möjligheten är som allra störst nu.

Lev livet, fånga dagen, dansa och sjung med vem du vill och när du vill!
Hälsningar
Anders Hedman

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar