Frågor och svar om mobbning

19 Nov 2010, 23:00 250
Kille, 13 år
Question


jag är mobbad. Jag har sagt det tillvkuratorn. Men hon säger bara att det är mitt eget fel. Att jag har konstiga kläder. Och att jag ska börkja med fotboll för att slipp bli mobbad.

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Det är ett vanligt problem att folk beskyller offret för att det är den personens fel till mobbningen. Jag kan säga att man kan hitta "fel" på varenda person och göra det till en stor grej. Ingen är perfekt! Det är alltså absolut inte ditt fel, din kurator vill nog bara skjuta bort problemet. Jag råder dig att försöka hitta någon annan kurator eller prata mer med den om att alla har rätt till att ha sin egen klädstil, utan att någon ska vara taskig. Vet dina föräldrar om detta? Du kan få jättebra stöd ifrån dom, om du vågar berätta det. Att börja med fotboll tror jag inte löser problemet. Det är din skolas ansvar och skyldighet att ta tag i att mobbningen slutar!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar