Frågor och svar om våldtäkt

19 Nov 2010, 23:00 387
Tjej, 24 år
Question


Jo det började med att jag blev våldtagen, jag blev sjuk i 5 år sedan slog jag ett barn när jag mådde dåligt eftersom jag vill vara en bra människa så blev jag inte snäll utan för snäll och när jag slutat så kallat staffa mig själv så har jag upptäckt att min omgivning tänker bara på pengar och är elak gör konstiga ljud och blir strressade t.om. katten knackar... hur rättar man till det här hur blir man en bra människa kan man få förlotelse utan att hacka sönder sig själv hjälp

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Det jag tror du behöver öva upp är först din självkänsla. Det handlar ju mycket om att du ska acceptera och gilla dig själv, precis som du är. Man kan ställa sig framför spegeln och titta på sig själv och tänka på positiva saker, kommer det upp negativa saker ska man bara låta dom försvinna i luften. En annan sak man kan göra är att skriva en lista på positiva saker om sig själv, eller skriva varje dag minst 3 positiva saker som hänt under dagen. Att uppskatta det man har är väldigt viktigt, man har ofta mer än man tror. Din självkänsla påverkar även va du tror andra tycker om dig själv. Att ha dålig självkänsla syns ifrån omgivningen. Jag rekommenderar Mia Törnbloms böcker!

När det gäller din tidigare trauma måste du gå i någon form av psykologisk terapi, enligt mig och forskare är KBT en bra behandling. Där tittar man alltså på vilka tankar man får i olika sammanhang och försöker förändra tankarna, eftersom dom styr känslorna och sitt beteende.

Du får absolut inte lägga skulden på dig själv av att du blev våldtagen, för det är aldrig offrets fel. Spelar ingen roll om du kanske hade kort kjol eller var full osv, finns inget att skylla till att man blev det.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar