Frågor och svar om mobbning

20 Nov 2010, 00:00 192
Kille, 13 år
Question


Hej. Jag har varit mobbad under en halv termin. Det har handlat om hårda knuffar i grupp över en halvtimme och fotbollar i huvudet bakifrån och jag HAR BLIVIT KALLAD HORA, idiot Nörd. Det händer ibland också att det kommer några elever som lägger något äckligt i min mat. T.ex använda servetter klubbor de har haft i munnen. Det här har förändrat min personlighet. När jag var med mina kompisar så jade jag tagit några sugrör som jag skulle ha till en fest men de tog dem och bröt sönder dem. Jag fick världens utbrott och hade gråt attacker över några sugrör. Är jag larvig. Det blev för mycket. Det är inte första gången de tar grejer från mig. Jag är nu ännu mer retad i skolan för att jag brydde mig så mycket över "bara några sugrör" Men Jag försöker förklara att jag är mobbad. Det är alltid jag som får springa efter saker de tar från mig när de jävlarna kastar lyra med dem. SNÄLLA SVARA!!! jag är desperat jag måste få veta om jag är larvig eller om det är förståeligt under mina omständigheter.

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Du är absolut inte larvig eller känslig! Det du är utsatt för är ju mobbning i hög grad. Att bli kallad för kränkande ord är ju verbalt och du blir även utsatt för fysisk form. Du ska omedelbart ta kontakt med någon personal på din skola och även berätta för dina föräldrar om du inte gjort det. Du ska inte skämmas över att du blir utsatt, för ingenting har du gjort fel! Försök även hitta en vän som du kan prat ut med, det är viktigt att få stöd ifrån en person i sin egen ålder.

Dina föräldrar ska även kontakta skolan och skolan är enligt lag skyldig att göra något åt denna mobbning som sker mot dig. Det är inte du som ska lösa detta problem, utan ansvaret ligget helt hos de vuxna. Men du måste alltså tala om för vuxna att detta sker! Vågar du inte själv göra det, kan du kanske be någon vän att berätta för en vuxen.

Ingen har rätt att behandla dig illa, ingen ska behöva stå ut med detta som sker mot dig. Du måste inse att detta är allvarligt! Det är tyvärr vanligt att folk förnekar att man blir utsatt, men fortsätt bevisa för dom att det faktiskt handlar om mobbning! Testa med att gå till kurator eller skolsyster, för att kunna prata ut om detta. Det är viktigt att du inte skuldbelägger dig själv, för du har inte gjort något fel alls!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar