Frågor och svar om självmisshandel

20 Nov 2010, 10:00 180
Tjej, 12 år
Question


hej, jag undrar att om man har några ärr, som är ungefär en millimeter breda och en halv millimeter djupa, jag har haft dom i 8 månader nu och dom syns bara mer och mer när jag solar. kommer dom ärren försvinna med tiden eller bara blekas? jag har stor ångest över dom för dom fick jag på min livs värsta dag och nu har jag flera minnen från den dagen på min kropp, som ett minne för livet. jag skulle bli jätte tacksam för svar!

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Dina ärr kommer blekna om dom inte redan gjort det, men dom kommer alltid att synas. Jag har ärr sedan 7 år tillbaka, dom syns men bara om man tittar noga och i speciellt ljus som du också beskrev. Jag tycker du ska se ditt minne som något du varit med om, men att fokusera på att du faktiskt kommit ur det. Var stolt över att du inte fortsätter få mera ärr!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar