Frågor och svar om stress

20 Nov 2010, 12:00 193
Annat, 0 år
Question


Hej.

Jag vill kunna lära mig att slappna av. Så fort jag är hemma en hel dag och bara tar det lungt så få jag någon slags oro och blir arg på mig sälv för jag inte gjort något på hela dagen.
Och så fort jag börjar bli arg på mig själv så börjar jag fundera på att jag bara slösar bort mitt liv och att jag bara är ivägen för alla och att jag inte har några riktiga kompisar OSV. Jag vet att det låter jätte töntingt men jag kan tyvärr inte hjälpa det.
Jag är 15år och har precis fått sommarlov, men det nästan jobbigare än att gå i skolan eftersom jag känner ett tvång utav att göra något varje dag. Snälla hjälp mig att kunna slappna av.

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

En bra grej att göra är ju att planera in saker att göra i veckan samt dagar då man faktiskt bara kan sitta och se på en film och ta hand om sig själv. Du måste unna dig tid för dig själv ibland, en bra livsstil är just att kombinera vila/lugn och ro med att göra aktiviteter. Köp en cd med lugnande musik, sätt dig och läs, eller testa meditation/yoga.

Ta vara på när du är med dina vänner, njut av dom stunderna så du kan lätt tänka på dom när du har vilodagarna. Att uppskatta det man har är enormt viktigt för att känna sig peppad till att fortsätta. Du måste tillåta dig själv till att faktisk få bara ligga i sängen en hel dag och se på film. Men det får ju inte bli varje dag, utan du måste ju ha någon form av aktivitet som du blir glad av också. Kanske du ska börja i någon form av idrott, eller sysselsättning? Scouterna är också bra där man även träffar folk i sin egen ålder.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar