Frågor och svar om praktiska problem

20 Nov 2010, 12:00 177
Annat, 0 år
Question


Hej! jag ´har genom socialen i min kommun fått en kontaktperson som hjälper mig med stöd och peppning i skolan under mina luncher eftersom som jag lider utav anorexi, men min fråga är att om jag berättar eller pratar med min kontaktperson om något som kanske skulle göra henne upprörd, har hon rätt att säga det vidare till mina föräldrar då, eller får hon bara prata med socialen om det?
jag är myndig.

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Så länge det inte handlar om fara för ditt eget liv, så behöver personen inte förmedla det du pratar om till någon annan. En kontaktperson ska ju bara vara som en extra vän och som ger stöd, inte någon extra länk till att förmedla problem till andra. Soc frågar bara lite då och då kontaktpersonen hur eran kontakt funkar, men de tar inte reda på detaljer.

Du är ju dessutom myndig, så du har ju rätt att få hålla det för dig själv. Men gäller det fara för ditt liv råder jag att prata med föräldrarna! De förstår mer än vad man tror.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar