Frågor och svar om att gå i samtalsbehandling

20 Nov 2010, 12:00 191
Tjej, 16 år
Question


Hejsan, jag är en tjej som har haft väldigt mycket problem med mej själv, eller jag har rättare sagt alltid hatat mej själv. Ja har gått på Bup sens ja va 8 år. Men när vi väl kommer någon vart får ja en ny psykolog och får börja om från början. 4e gången de här händer och ja river upp massa gamla sår när ja får dra upp allting igen, får de verkligen vara så? Jag har redan legat på sjukhuset för överdossering när ja försökte ta livet av mej,men ja får ingen hjälp, Hur ska ja göra eller beté mej för att få den rätta hjälpen?

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Tyvärr är den svenska Psykvården enormt dålig. Inte ens när man ber om hjälp får man rätt slags hjälp, men det finns också rätt hjälp att få. Jag skulle råda dig till en KBT behandling, dvs man fokuserar på tankarna i olika sammanhang, eftersom tankarna styr känslorna som i sin tur styr beteendet. Du har nämligen ett beteende som blir samma sak hela tiden, som du måste bli av med. Du ska fortsätta sträva om att få den hjälp man har rättighet till att få.

Har din tänkt något på att få medicin för ditt månde? Det kan förbättra lite av känslorna, ibland behöver man en extra skjuts alltså en extra pusch som får en att man vill och orkar kämpa vidare. Jag har själv fått dra upp samma saker när jag gick i terapi och fick byta psykologer lite då och då. Men jag tror du kommer hitta någon du känner dig trygg med och som kan stanna kvar.

Din självkänsla är ju också i botten eftersom du hatar dig själv och det måste jobbas upp. Det finns mycket böcker om tips hur man förbättrar sin självkänsla, bla Mia Törnbloms!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar