Frågor och svar om mobbning

22 Nov 2010, 18:00 210
Tjej, 19 år
Question


Hej Björn. När jag var mindre så mobbade jag flera personer, jag kan inte riktigt säga varför och jag kan inte komma på något som skolan kunde gjort för att få mig att sluta heller. Jag hade varit mkt osäker och utanför själv innan jag själv tog kontroll över allt. Jag gillade också uppmärksamheten som jag fick av de vuxna. Jag vill bara säga att jag var och är ingen ond människa, jag har fått "priser" som bästa kompis i klassen osv innan jag mobbade. Och jag har alltid varit väldigt känslig och vill vara andra till lags men också väldigt stark som person. När jag slutade mobba andra så fick jag social fobi och ätstörningar istället. Så mina frågor är varför tror du att de flesta börjar mobba andra och vad kan man göra åt det? Vad kan skolan göra åt det?

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Orsaken till mobbning är precis som du säger, osäkerhet. En mobbare har själv dåligt självförtroende, så för att kunna jobba upp det utsätter man andra. Mobbning handlar om makt, jag är större än dig, jag är kungen. Man blir rent av tillfredsställd av att andra är mindre än en själv. Majoriteten av de som mobbar har själva varit utsatta tidigare, så då vänder dom om situationen. Hämnd är vanligare än man tror. En annan anledning är också att man själv inte vill bli utsatt, så det säkraste sättet att undvika det enligt dom är att mobba andra istället. Ibland vet man heller inte själv varför man mobbar andra, det kan rent av bara bli en "naturlig" roll i gruppen och i klassen, en en tar över helt enkelt.

1 Det man ska göra är att först kontakta personalen på skolan, så de får vetskap om problemet. Varje skola är skyldig enligt lag att agera så fort de får veta om problemet. En skola ska även ha en likabehandlingsplan, där det står klart och tydligt hur de ska agera. Rektorn ska även kontaktas!

2 Personalen ska direkt kontakta de berörda eleverna. Då ska man sitta i enskilt samtal med mobbaren, man ska även sitta i enskilt samtal med den utsatte. Sen är det viktigt att dokumentera vad som sägs och görs på skolan. Man kan även ta in mobbarens kompis dvs medlöpare till ett samtal. Inser kompisen konsekvenserna av vad personen gör, så kan den gå emot mobbaren och vägra hänga på.

3 Föräldrarna till de berörda eleverna ska kontaktas och hela tiden ska de bli uppdaterade på vad som sker på skolan för att lösa problemet.

4 Följ upp med möten framöver. Följer inte skolan den lag som säger att skolan måste agera och ta eleverna på allvar, så kan den utsatte anmäla detta till BEO, där då en utredning sker. Hittills har BEO fällt 85 skolor på skadestånd, då de inte uppföljt problemet på rätt sätt. Det står alltså klart och tydligt att skolan ska agera så fort något upptäcks och de måste ta eleverna på allvar och inte förneka att mobbningen sker.

Sen är det viktigt att skolan hela tiden jobbar i förebyggande syfte, det kan vara att man har personal ute på skolgården, kamratstödjare, att man har temadagar om ämnet, att personalen får utbildning av ämnet och att jobba med normer och attityder är väldigt viktigt.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar