Frågor och svar om självmisshandel

22 Nov 2010, 19:00 155
Tjej, 15 år
Question


hej jag har skärt mej i över et år och ingen bryr sej. mina lärare har sett och jag tror att mina föräldrar sett ( eller ah dom borde sett efetrsom jag går i linne och t-shirt ) varför är det ingen som bryr dej?

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Antagligen har de tyvärr ingen kunskap om hur de ska hjälpa eller agera. Det är få vuxna som vet så mycket om självskador. Jag råder dig att berätta för dom orsaken till ärren, vågar du inte öga mot öga, så skriv ett brev. Att bli av med ett självskadebeteende kräver att man får hjälp utifrån av vuxna. Det är viktigt att du också har viljan till att få hjälp, för att någon överhuvudtaget ska kunna hjälpa dig. Vågar du inte berätta om problemet för någon nära, kan du ju få hjälp hos ungdomsmottagningen, bris eller bup.

Om du kan hitta något komplement till att just skära dig, vore ju väldigt bra. När jag skadade mig för 7 år sedan, hade jag en gummisnodd runt handleden som man kunde då smärta till med. Tänk på vilka följder just skärande gör, när du blir äldre finns ju ärren kvar. Tänk ut något som i stunden du kan ta istället för just skära dig. Men att du meddelar vuxen är mycket viktigt med andra ord. Ångest kan dämpas på många andra sätt.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar