Frågor och svar om självmordstankar

11 Dec 2010, 20:00 206
Tjej, 23 år
Question


Det enda jag tänker på är hur jag ska gå tillväga för att begå självmord. Vad ska jag göra?

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Det är viktigt att du försöker hitta något ljus i livet hos dig. Kanske har du en familj eller vän som bryr sig, kanske har du en idrott som du brinner för. Du ska veta att självmord är ingen lösning, men förstår att du tänker och känner så. Du ska veta också att vid ett självmord ska de närstående leva resten av sitt liv med dåligt samvete, sorg och frågor de aldrig hann få svar på. De ska genomgå ett rent helvetet, men förstår att du kanske inte riktigt tänker på dom på det sättet.

Självmordstankar måste man ta på allvar. Jag tycker du ska vända dig till en psykiatriskt öppenvårdsmottagning eller kanske ungdomsmottagningen kan hjälpa dig. Du måste även hitta något som stimulerar tankarna på helt andra grejer, det kan va musik eller film eller kanske en promenad. Du kanske kan ringa en vän och prata av dig lite av tankarna du har just då. Jag tycker även du ska testa att ta medicin mot depression. Du har inte angivit hur mycket hjälp du hittills fått.

Du ska veta en sak, jag har varit i de mörkaste träsken, men idag lever jag ett helt annat liv. Man måste hitta vilja till att bli fri ifrån tankarna och du har i alla fall lite av det, eftersom du skrev frågan. Maila mig när du känner för det!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar