Frågor och svar om menstruation

17 Dec 2010, 21:00 213
Annat, 0 år
Question


Hej

Jag fick min mens för nästan exakt en vecka sen och sen 4 dagar tillbaka har jag haft en sån kraft mensvärk att jag stannat hemma. Jag vaknar mitt i natten och kan inte sova för att det gör så ont. Pronaxen funkar inte och inte heller en varm riskudde. Och nu när jag skulle byta tampong kom det jätte mycket blod och stora långa klumpar. Nån som har någon aning om vad som händer mig? Börjar bli riktigt orolig..

Svar

Hej!

Att ha menstruationssmärtor kan vara väldigt besvärande. Ofta är menstruationssmärtorna värst i åldern 17-18år och avtar vanligtvis med åren. Menstruationssmärtor är inte farligt men blir förståss ett problem när man tex. inte kan vara i skolan pga. smärtorna. Du säger att du provat pronaxen mot smärtorna. Har du fått dem från en doktor eller köpt dem receptfritt? Pronaxen går ju att ta vid behov som det heter, dock max 1000mg/dygn. Om dina tabletter är på 250mg får du högst ta 4st på ett dygn och om du har 500mg tabletter så är det max 2st per dygn. Om du tagit tabletterna som det står i förpackningsinformationen och om det inte hjälpt så rekommenderar jag dig att kontakta vården för andra alternativ.Det finns fler sorter och kombinationer att prova.

Ett annat tips vid smärtor så kan det hjälpa att ligga med knäna uppdragna eller att ta en promenad i lugn takt.

Angående din beskrivning av din blödning så blöder alla olika mycket och ibland kan menstruationsblödningen vara rikligare. Den kan även komma klumpar. Detta är inte farligt. Men om du mår dåligt av det och upplever att du blöder mycket mer än vanligt och/eller det håller i sig i flera dagar så tycker jag att du ska kontakta din läkare eller ungdomsmottagning.

Hälsningar Sandra

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar