Frågor och svar om Ångest

18 Dec 2010, 23:00 112
Annat, 0 år
Question


Hej
Jag har ett stort problem. Ibland känner jag inte igen mig själv över huvud taget. Det är som att jag ibland blir en helt annan person. När detta händer får jag också ångest och blir nervös och skakig. I perioder orkar jag inte med skolan och skolkar istället, och ibland får jag mvg. Jag är inte så noga med hygienen som jag borde vara och det är riktigt pinsamt att skriva här och erkänna för sig själv.

Jag googlade lite information och där stämde mina symtom in på schizofreni. Nu är jag verkligen jätteorolig att jag har det och går runt med en klump i magen hela tiden. Min pappa hade det och det slutade med att han tog livet av sig.

Men om jag skulle ha det, måste jag berätta för någon då? Lärare? Det är fruktansvärt pinsamt att vara schizofren. Jag hör inga röster eller ser saker utan bara det jag nämnde tidigare.
Vad har jag för fel?

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Det du beskriver kan ju vara enkla saker, som en depression. Men det kan ju också handla om svårare psykiska sjukdomar. Det du ska göra är ju att kontakta BUP, vuxenpsyk eller skolkuratorn för detta ska du inte bära inom dig. Detta kan förvärras om du inte behandlas på rätt sätt. Du bör även gå i terapi samt kanske få medicin för dina problem. Att öva upp sin självkänsla kan också göra att man hittar sig själv, vem man är osv. En del sjukdomar går ju i arv dessutom, så du ska ta dina problem på allvar och ta emot hjälp utifrån. En läkare ska göra en utredning på vad dina problem är för något, så du får rätt hjälp. Du ska inte skämmas för detta, det är ju inte ditt fel.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar