Frågor och svar om Ångest

20 Dec 2010, 08:00 118
Kille, 19 år
Question


Jag har haft tvångstankar sedan jag varit riktigt liten. Det började med att jag tvättade händerna ovanligt mycket, sedan övergick det till andra saker. Det har inte påverkat mig speciellt negativt fören något år sedan då jag fick en tvångstanke som jag blev väldigt orolig av. Att förlora min bästa vän. Ända sedan jag fick den tanken började jag nojja över allting och trodde att det måste vara något fel på mig. Efteråt började tanken att vandra vidare som en domino bricka och skapade ett dåligt mönster som har förföljt mig ända sedan dess. Hur kan jag påverkas så jävla mycket av en liten skittanke? Vart får man hjälp mot det här?

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Att bli lämnad och sviken fasar vi alla för någon gång under livet. Det är inget konstigt med det, men det gäller att kunna hantera situationen. Njut av dina vänner, gör allt du kan tänka dig som skulle göra så du mår bättre. Vi måste ta vara på den tiden vi har tillsammans, man vet inte när och om det slutar. Ingen har garanti om att ens vän kommer vara kvar framöver, men det får inte ta över sitt liv. Vi lär oss dessutom om det händer något i våra liv, som kan kallas kris eller liknade. De flesta blir stärkta ur händelsen, även fast det såklart gör ont.

Det du bör göra är ju att prata med en psykolog så du kanske kan komma över lite av dina tankar. Jag råder dig till KBT terapi där man just koncentrerar sig på sina tankar, för dom styr känslorna som i sin tur styr beteendet. Det finns även medicin mot ångest. Men vänd dig mot din närmaste psykiatrisk klinik eller ungdomsmottagningen. Ta vara på nuet och njut. Det finns ett ordspråk som lyder liknade "oroa dig inte för morgondagen". Prata mycket med din vän också, du kanske kan släppa lite av tankarna om personen vet hur du tänker/känner.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar