Frågor och svar om kompisrelationer

20 Dec 2010, 18:00 140
Annat, 0 år
Question


Har två gånger förut också men inte fått något svar, men vill gärna ha hjälp..

Förut var jag en pratsam och jätteglad person, hade jättelätt för att få nya vänner och älskade att prata inför folk.
Men i slutet av fyran blev jag blygare och blygare för varje dag och det värsta som fanns var att prata i klassen, det blev svårare och svårare för mig att lära känna nya personer också.
Var på ridläger själv i sommras också, alla lärde känna varandra första dagen men jag grät för att jag tyckte det var så hemskt att prata med dom andra.
Nu vågar jag inte ens prata i telefon med dom jag har känt i 12 år, vågar knappt prata med dom i klassen längre, har också börjat beskrivas som "den blyga tjejen".
Vill verkligen komma över det här, men vet inte hur jag ska göra.
Snälla hjälp!

Vet inte riktigt vem jag skulle skriva till..

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Det låter som du behöver öva upp din självkänsla, dvs din egen syn på dig själv samt självförtroendet. Självkänslan kan man öva upp genom att tex ställa sig framför spegeln och titta på sig själv naken och se vad man tänker. Kommer det negativa tankar ska man bara låta dom passera, tills man hittar något positivt och då stanna upp och göra den större. En annan sak man kan göra är att skriva ner 3 saker varje dag som var positivt med dagen. Det kan vara små saker, tex idag städade jag eller idag var jag modig och pratade inför en person. Du kan även köpa/låna Mia Törnbloms böcker om självkänsla.

Självförtroendet kan man öva upp genom att skriva ner saker man anser man är bra på tex bra på att sjunga, sen gör man en lista och sätter upp ovanför sängen. Man kan även öva genom att utsätta sig själv för de svåra och jobbiga situationerna som man undviker och tror inte man klarar. Med stor sannolikhet klarar man av uppgiften ändå och då kan stärka sig själv varje gång man gör en ny grej. Det är viktigt att komma ihåg att alla har saker de är bra på och även saker man har brister med och bör förbättra. Det viktiga är att fokusera på det positiva. Det är också viktigt att inte oroa sig i onödan för saker, men det är ju svårt. Livet ska inte vara lätt heller, vi behöver utmaningar!

Är det så att detta försämras och du blir mer och mer isolerad ifrån andra, bör du kontakta någon typ av kurator eller psykolog. Då kan det bli allvarligare saker så som depression och liknade. Vänd dig till BUP eller ungdomsmottagningen. Det är viktigt att du inte håller tankar och känslor inom dig. En bra behandling är KBT terapi där man just tittar på vilka tankar man har inför en sak, för tankarna styr känslorna och beteendet. Om man ska tex bota fobier är KBT bra.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar