Frågor och svar om meningen med livet

20 Dec 2010, 20:00 137
Annat, 0 år
Question


hej...
jag har alltid mått dåligt i mitt liv och när jag va liten hände det saker i mitt liv som ingen vet om. allså absolut ingen. om nån vet så blir jag dödad och hela min familj kmr skadas. jag lever med skuldkänslor. och jag gjorde dom här sakerna när jag va liten 6 år till 14 år... har många problem och jag torteras alltid av mina barnminnnen.... jag gråter varje dag och ber gud ska förlåta mej. men jag känner att jag inte kommer bli förlåten. att jag inte förtjänar det.. för att de fanns en tid i mitt liv jag tvivlade på gud och sa att ha inte finns.. men nu försöker jag släppa in honom i mitt hjärta men de e som om jävulen viskarr i mitt huvud nej han finns inte nej han är ond medans andra sidan säger gud är kärlek och jag vill älska honom. är jag normal? nu kan jag inte säga vad jag har gjort för de är för skämigt och jag blir dödad.. jag tar hellre mitt egna liv än att de kommer ut... men hur ska jag veta att jag blir förlåten? de gör verkligen ont...

Svar
Anders Hedman
Präst / Kristendom

Hej!
Jo, Gud förlåter allt. Guds kärlek har inga gränser, inte för någon. Att tvivla på Gud är sunt. Många gånger har jag tvivlat på idén med en god Gud, på mig själv eller på meningen med att tro överhuvudtaget. Det normala är att tvivla ibland. Tvivlet innebär att vi prövar och kritiskt granskar våra tankar och vår tro. Tvivlet är därför en förutsättning för att utvecklas och mogna som människa. Tvivlet kan var din vän. Det kanske känns främmande. Men man kan alltid prova tanken.

Jag kan inte säga så mycket om hur du ska hantera dina skuldkänslor. Det finns falsk skuld och det finns verklig skuld. Ibland tar vi på oss en skuld för vad andra har gjort. Det är ett exempel på falsk skuld.

Vet du om att präster har absolut tystnadsplikt? Det är en tystnadsplikt som innebär att det som någon berättar i ett enskilt själavårdande samtal följer med prästen i graven. Även om någon berättar om något brottsligt så måste prästen hålla på tystnadsplikten. Även om polisen vill veta får prästen inget säga. Sådan är lagen. Du behöver inte gå till den kyrka du tillhör. Du kan gå till vilken präst som helst och han eller hon måste ta emot dig. Det är prästens uppgift. Jag inser att gå till en helt okänd person och berätta kan kännas fruktansvärt svårt. Men du kan vara helt trygg med att ingen kommer någonsin att få veta något. Prästen får inte ens säga med vem prästen har haft ett enskilt samtal med.

Om du vill kan jag rekommendera dig en präst i Stockholm, Göteborg eller Malmö-trakten. Vill du ha hjälp kan du mejla direkt till
[email protected]
Hälsningar
Anders

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar