Frågor och svar om Ätstörningar

27 Dec 2010, 23:00 156
Annat, 0 år
Question


Hej!

Jag har just bestämt mig för att bli frisk från anorexia. Jag har börjat äta igen, vilket har gett mig en del styrka och så, även om det är svårt med känslorna. Just nu är jag 160 lång och väger xx kg. Jag har nu kommit i ett läge där jag slits otroligt mycket med känslor.

Jag är så extremt rädd för att gå upp i vikt för fort, att inte kunna hålla vikten osv, eftersom jag är en rätt matglad person i botten. Jag ser andra människor äta precis vad dom vill utan att gå upp det minsta, och det gör mig så avundsjuk. Samtidigt vet jag att SKA gå upp i vikt, men det är otroligt skrämmande, och redan nu tycker jag att jag har fått bulligare kinder osv. Just nu består min kost ungefär av två måltider per dag, då brukar jag äta fiberhavregrynsgröt/weetabix/flapjacks/mackor. Jag är beroende av att kolla kalorierna och MÅSTE röra mig. Idag åt jag t.ex. två weetabix+sirap+2 dl sojamjölk till lunch, och till middag två skivor rågbröd utan smör, en med julost och en med fyra skivor älgkorv. Jag går ca ½-1 timme per dag.

Min målvikt är 48 kg.

Nu till min fråga, hur fort går det egentligen att gå upp i vikt efter självsvält? Kommer jag någonsin kunna äta mer än jag gör nu utan att gå upp en massa?

Sedan en till sak, det är ju snart jul, och trots min ångest vill jag kunna äta en fin middag på jul. Jag vill även kunna äta på nyår och på en fin middag i mellandagarna. Kan jag göra det utan att gå upp en massa i vikt..?

Jag har nu också gjort upp ett matschema, men jag undrar hur mycket kalorier ska jag äta för att börja gå upp i lagom takt?

Mina kontaktpersoner säger att jag kan äta i princip vad jag vill, stämmer det?

Tack!

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej fina kämpen!

Superduktig som bestämt dig för att du vill bort från den här sjukdomen med alla tunga ångesttankar och känslor. Du kommer aldrig ångra dig den dag du mår bra, lovar.

Det är vanligt att känna som du gör. Att man är rädd att vikten ska rusa iväg och känslorna inte hinna med. Jag kan säga som så här. Det är vanligt att man behöver lägga på sig lite extra (vi pratar inte övervikt) utöver en normalvikt i början. Anledningen till att man gör det är för att dels kroppen spar lite extra eftersom den inte litar på dig, att du kommer ge den kontinuerlig näring men också för att man rent själsligt behöver få äta igen för att få läka. Detta balanseras ut efterhand, lita på det. Men bli inte rädd och tro att du är onormal om du behöver äta mer än friska personer under en tid.
Din målvikt är för låg, du ska ligga runt en 55 kg och kan lätt väga 60 kg utan någon som helst form av övervikt. Du måste tillåta dig mer än 48 kg för din kropp kommer inte vara nöjd och då kommer inte ditt psyke heller vara det. Dom håller varandra i handen dom där två.
Att bli frisk, att vara frisk, handlar om att släppa på matkontrollen. Det innebär att du en dag ska kunna äta utan att tänka alls, inte att gå upp till vad du anser är en idealvikt och hålla dig kvar där, att kontrollera den vikten istället. Det handlar om att lära sig att älska sig själv och låta kroppen ta den form den mår bra av.
Som första steg jobba på att våga pröva mat du haft förbud kring och jobba mycket (gärna i terapi om du inte redan gå i sådan) kring tankarna och känslorna. Om du älskade dig själv så mycket som du är värd så försök att ända på tanken kring nyår och istället fokusera på det inre, att du är på väg att förändra hela ditt liv genom att äta gott i mellandagarna och på nyår även om det just för tillfället känns tungt.

Kom ihåg en viktig sak. Du är värdefull och värd någonting mycket bättre än detta, låt det istället med ledorden för det nya året.

Var rädd om dig!

All värme och styrka, stor kram Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar