Frågor och svar om våldtäkt

30 Dec 2010, 13:00 588
Annat, 0 år
Question


Hej

Jag blev våldtagen av min bror flera gånger under några år, men det har slutat nu. men jag mår rätt dåligt över det. och jag vet inte vart jag kan vända mig för att få hjälp och komma över det. vågar inte ta hjällp för vet inte vad som kommer att hända och det gör mig rädd. om jag berättar för kanske en kurator. vad kommer hon göra då? prata med föräldrarna? om hon gör det kan jag inte ta hjälp..
och det här är inte det enda som jag mår dåligt för. mår dåligt över fler "större" saker också. inte liksom "åhnej jag har bråkat med min bästis...". det är inte så, det är saker jag behöver hjälp för att klara...
och jag vill ha hjälp men jag vågar inte
sen jag har alltid varit bra i skolan och haft bra bettyg. fram tills för 1 år sedan. nu känner jag mig bara helt dum i huvudet för jag kan ingenting. kan inte ens stava längre och jag hade mvg i svenska förrut... och lärarna tjatar på att jag har blivit sämre i skolan hela tiden..men dom förstår inte. jag kan inte tänka eller koncentrera mig lengre, jag orkar inte. för jag sover ingenting på nätterna och allt känns bara jobbigt. kan man få nån hjälp som inte pratar med pappa och mamma? jag har bra vänner men dom kan inte hjälpa mej

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Du kan vända dig till BUP, Ungdomsmottagningen eller din kurator på skolan. De har tystnadsplikt så länge det inte gäller fara för ditt liv, tex om du skulle ha självmordstankar eller liknade. Vad skulle hända om föräldrarna fick veta då, tror bara du förvärrar allt om du inte berättar. Du är inte 18 år än och därför har föräldrarna allt ansvar för dig. Det sämsta du kan göra är att just hålla det inom dej och inte berätta för någon. Det är alltså viktigt att du får ur dig dina känslor och tankar.

Du behöver ju stöd ifrån vuxna, så du måste be om hjälp utifrån. Du kommer minnas händelserna kanske resten av livet och därför krävs det att du bearbetar dom. Prioritera ditt månde före skolarbetet, pallar du inte plugga allt, så gör inte det.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar