Frågor och svar om vestibulit

2 Jan 2011, 19:00 170
Annat, 0 år
Question


Jag har redan stællt denna fråga, men jag har inte fått svar øver huvud taget på typ ett år, så jag stæller den igen: Jag har læst att efter att man haft underlivssvamp kan man få en sjukdom, (som jag inte mins vad den heter), som gør att man har ont/det svider precis i slidøppningen och runt omkring efter samlag. Och dessværre tror jag att jag har fått den, før att jag har haft svamp och efter det børjade jag få smærtor, ibland så allvarliga att jag inte kan gå/sitta normalt. Jag ær våt och vill ha sex så det beror inte på det och jag har prøvat att ta det førsiktigt under sexet också, men det hjælper inte heller. Detta ær jættejobbigt, mest før mig, men också før min pojkvæn. Finns det någon form av behandling før det eller måste jag bara... sluta ha sex eller gå runt med smærta før resten av livet?
Tack på førhand

Svar

Hej!

Då ska jag försöka svara på din fråga!Om man har svampinfektioner upprepade gånger och behandlar med receptfriamedel så kan det leda till att slemhinnan blir påfrestad och skör. Receptfria svampmedel innehåller nämligen kortison. Detta är inte farligt att använda men som sagt kan behandling ofta göra slemhinnan skör.

Vad dina smärtor i slidöppningen beror på är svårt att avgöra. Sjukdomen du tänker på är nog vestibulit, som innebär samlagssmärtor med sveda och en brännande känsla vid samlag/efter samlag och ibland även smärta av att sitta/cykla osv.

Det finns olika anledningar till samlagssmärtor men det viktiga är att du går till din ungdomsmottagning och gör en undersökning så snart som möjligt så att du får svar på vad just dina smärtor beror på, och vad man kan göra åt dem. Tillsdess skall du inte ha samlag som gör ont då det lätt blir en ond cirkel. Samlagssmärtor är tyvärr ganska vanligt bland tjejer och många söker inte vård. Man ska lyssna till sin kropp och det finns hjälp att få.

Lycka till!

Hälsningar Sandra

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar