Frågor och svar om mobbning

4 Jan 2011, 10:00 136
Kille, 19 år
Question


hej nu e det så att jag e en kille på 19 och homosexuell jag blir retad och "nedtryckt" av kollegor på jobbet pga av min sexuella läggning och har mått väldigt dåligt över detta vill inte gå till chefen ännu vad tycker du jag ska göra? tacksam för svar!

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Jag förstår om du inte riktigt vågar säga rakt ut till dom som utsätter dig att sluta och att det faktiskt är olagligt det dom håller på med. Det är bra om man säger sådant rakt ur. Hjälper inte det, bör du gå till skyddsombudet eller direkt till chefen. Berätta exakt hur du känner, då har chefen enligt lag en skyldighet att hjälpa dig. Berätta också hur ofta händelserna sker och exakt vilka personer som är inblandade. Förklara även för personerna att en homosexuell inte är någon avvikande person bara för det, den är helt normal. Det är mer accepterat idag att vara homo än för 10 år sedan.

Om du fortfarande inte får någon hjälp bör du anmäla till DO- Diskrimineringsombudsmannen. Eftersom det är en kränkning på din sexuella läggning. Om du fortsätter att inte trivas, försök byt område på jobbet och börja jobba med andra kollegor. Du har enligt lag rätt att kräva en trivsel på din arbetsplats (enligt arbetsmiljölagen).

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar