Frågor och svar om allmänt

4 Jan 2011, 19:00 162
Annat, 0 år
Question


Jag har i flera månaders tid haft problem med magen (har sura uppstötningar, magkatarr flera gånger i månaden, diarré minst en gång i veckan och "vanligt" magont). Mår alltid illa på morgonen, och ibland vaknar jag mitt i nätterna av att jag mår så illa att jag måste kräkas.

Nu den senaste tiden har jag också upplevt en känsla i nedre delen av magen, runt naveln. Det känns som att jag får kramp i tarmarna eller hur man nu ska beskriva det, alltså inte i musklerna :S Vet inte vad jag ska göra när det händer, ingenting hjälper.

Mot mina andra besvär har jag testat receptfria tabletter mot magont, förstoppning, diarré och vanliga värktabletter, men ingenting hjälper. Ibland har jag diarré, ibland är jag förstoppad. Har också testat mig för laktosintolerans och glutenallergi flera gånger då jag är diabetiker, men inget tyder på det. Jag är inte gravid och har ett bmi på 20 (ifall att vikten skulle ha något att göra med det..).

För ungefär ett år sen hade jag äggledarinflammation, men det känns inte som det nu. Men kan det vara det? Fick också missfall i somras, visste inte om att jag var gravid. Kan det vara någon effekt av det? Är ganska stressad, men det känns som att någonting borde hjälpa om det bara är stress det handlar om..

Vet inte vad mer jag ska skriva. Har inte varit hos någon läkare mer än min diabetesläkare, som säger att det förmodligen bara är stress. Börjar bli lite orolig nu dock, vet inte om någon som har så mycket olika problem med magen som jag har.

Svar

Hejsan!

Jag hör att du har många olika besvär från din mage. Du beskriver problem från den övre delen av magen med magkatarr och du beskriver också besvär från tarmen i form av diarré/förstoppning.

När man söker för buksmärtor så finns det många olika anledningar till besvär och det är ibland svårt att veta om det beror på en gemensam sak eller flera.Du nämner att din läkare sagt att det nog beror på stress och det är möjligt. Vid stress får man lätt magkatarr vilket det låter som att du har. Av det kan också må illa. Det är dock viktigt att du behandlar din magkatarr så att det inte utvecklas till magsår. Du har provat en hel del receptfria medel men jag tycker att du ska kontakta din doktor igen och få en ordination på en längre tids behandling med syrahämmandemedel mot dina besvär med sura uppstötningar/illamående. Om den behandlingen sen inte hjälper så kan man behöva göra en gastroskopi för att kika ner i magsäcken men det brukar räcka bra med behandling. Du nämner att du tagit värktabletter. Det finns värktabletter som är lite "starka för magen" och det är bland annat Voltaren/Diklofenak och Ipren/Ibumetin. Undvik helst dessa tabletter under tiden du har besvär. Panodil är isåfall att föredra.

Dina besvär med förstoppning/Diarré låter som "irriterad tjocktarm", "colon irritabile" eller "IBS- irritable bowl syndrome" som innebär buksmärtor och oregelbunden tarmfunktion. Många har då omväxlande diarré och förstoppning medan andra kan ha huvudsakligen besvär med diarré. Utspändhet eller uppkördhet i buken är också vanligt, liksom besvär av gaser i tarmen och buksmärtor. Smärtorna försvinner ofta efter avföring eller efter att man släppt sig. Illamående kan också förekomma. Symtomen varierar ofta från dag till dag och besvären försvinner ibland i perioder.

Orsaken är inte helt känd men symtomen tros uppstå av stress och en rubbad funktion i matsmältningen som påverkar tarmens funktion. Regelbundna måltider och att undvika stress sägs vara bra. Det är också bra att dricka mycket vatten, helst ej kolsyrat. Äta rikligt med fibrer, undvika starka kryddor,för stora måltider osv.

Jag vet inte om du känner igen dig, men om du gör det så är det ett ofarligt men förståss besvärligt tillstånd.

Mina slutord på det hela blir att jag rekommenderar dig att kontakta din doktor (husläkaren) igen! Att du har ont och även kräker ibland behöver kollas upp. Behandla inte dig själv med fler receptfria läkemedel utan ordination just nu utan vänta tills du undersökts av en läkare.

Lycka till, var rädd om dig.

Hälsningar Sandra

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar