Frågor och svar om meningen med livet

5 Jan 2011, 14:00 132
Annat, 0 år
Question


Hej!

Jag hade en bästa kompis som betydde allt för mig. Jag älskade henne mer än någon annan på jorden och vi gjorde allt tillsammans.

För ett halvår sedan hade vi ett litet bråk och efter det sa hon att hon ville bryta och att jag skulle lämna henne ifred. Jag gjorde allt för att försöka reda ut vad som egentligen hänt, så att vi kunde bli sams, men tillslut gjorde jag som hon ville och lämnade henne ifred.

Jag fick aldrig ett riktigt svar varför hon ville bryta så plötsligt och nu har det gått 6 månader och jag mår riktigt dåligt. Jag ser ingen mening med livet, och för varje liten dålig sak som händer bryter jag ihop. Jag har pratat med en kurator och fått lugnande tabletter, men det hjälper inte. Jag vet inte vad jag ska göra längre. Jag känner mig så fruktansvärt ensam och tom. Jag har redan skärt mig ett flertal gånger och jag börjar tänka på självmord mer och mer. Hjälp mig!

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Det är ju så att det kommer och går vänner i ens liv. Man växer ifrån varandra helt enkelt och går på varsina håll när det gäller ens gång i livet. Du är bara 15 år och har hela livet fram för dig. Du får ta vara på det du har, du har säkert en familj som kan ge dig stöd, kanske någon annan i klassen som är vettig.

Det är bra att du redan går hos en kurator och även får medicin, det lönar sig i längden och tar lite tid innan det märks skillnad. Det kanske är så att du behöver byta medicin (jag fick testa 3 olika innan jag hitta rätt). Du måste hitta andra saker som kan avleda självskadorna, som alltså är ersättning för det. Jag skrev dikter när jag skulle sluta skada mig. Andra saker kan vara promenader och glad musik. Tänk på att inte hålla tankarna inom dig, utan prata ut med någon om det!

En annan bra sak du bör göra är att försöka hitta någon aktivitet utanför skolan, dans, ridning eller något där du träffar folk i din egen ålder. Det är lite svårt i början med att hitta nya kontakter, men ge inte upp, du kommer finna någon fram över igen. Var heller inte rädd för att göra fel, vi alla gör saker som inte är så vettiga ibland. Be din kurator att jobba mycket med självkänslan.

Om du bara har viljan att bli fri ifrån ditt problem, så kommer du klara det med tiden!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar