Frågor och svar om missnöje med kroppen

5 Jan 2011, 22:00 152
Annat, 0 år
Question


Hej! Jag är en kille på 17 år och jag är rätt fixerad vid mitt utseende.
Det är såhär att jag har varit överviktig och finnig tills ungefär 14 års åldern. Acnen bekämpade jag med antibiotika och slutligen roaccutan. Övervikten försvann då jag började träna.

Jag var ca 170 cm lång och väge 84kg då jag var som mest överviktig, nu är jag 172cm och 65 - 68kg.

Varje dag går jag upp rätt tidigt på morgonen och joggar/springer i en 40 minuter (vilket jag har gjort sen jag var 13) sen gymmar jag ca 3 ggr i veckan.

Min kropp har förändrats en hel del, men jag är liksom inte helt nöjd! Folk säger att jag har blivit smal, men jag är inte van vid att var smal, jag tänker hela tiden på hur uppsvälld jag känner mig då jag ätit, jag tycker det är jobbigt! Jag tittar mig i spegeln och tycker inte att min mage är snygg, att det ser ut som låda eller något. Likadant har jag börjat tycka att jag är liten, i relation till mitt umgänge så har jag varit rätt så lång eller i alla fall medel, nu så är jag kortast i klassen och det känns oerhört konstigt.

Hur blir jag mer nöjd med mig själv som jag är?

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Du behöver jobba på din självkänsla och det får du bäst tips via Mia Törnbloms böcker. Man kan ställa sig vid spegeln naken och titta på sig själv, direkt när någon negativ tanke kommer, ska man släppa den tanken och fortsätta leta tankar. Tillslut så hittar man en positiv tanke tex vilka fina ögon jag har, då ska man stanna vid den tanken och utveckla den till mer tex "ja mina ögonbryn är ju heller inte så dåliga".

Du kan även skriva upp alla bra saker du gör under en dag under en period på en månad. Tre saker du är nöjd med dig själv med att du gjort städat, tränat osv. Försök ta vara på dom kommentarer du får som är positiva. När du skrev detta så ser du ju själv din stora förändring och ja det kan ta tid att inse och förstå att du gått ner dom där kilona. Men läs som sagt Mia Törnblom "självkänsla nu" och "mera självkänsla".

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar