Frågor och svar om självmisshandel

9 Jan 2011, 20:00 106
Annat, 0 år
Question


Vad gör man, om man manipulerar sin kille till att slå en och ha sex utan att säga att man inte vill , för man vill vara självdestruktiv? Att man känner sig så värdelös att man inte förtjänar något annat än det.

Vad gör man om varje kille jag haft, har jag varit extremt jävla svartsjuk mot, slagit mig (eller skadat, stryptag o sånt) och ljugit eller varit otrogen mot mig?

Jag lider av extrema ångesattacker , det är då jag triggar honom till att slå mig.
sen ligger jag o skakar o river mig själv i flera timmar efteråt.

Jag försöker alltid ignorera att jag mår såhär för jag orkar inte ta hand om et riktigt, jag vill leva normalt lixom.

MEN, hur fan ska jag hantera det?

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Du ska såklart berätta för din kille att du är självdestruktiv. Då kommer han förstå och finnas till hands för dig. Du måste be om hjälp i form av terapi hos kurator/psykolog, gå till BUP eller ungdomsmottagningen. KBT är ett jättebra behandling där man just tittar på vilka tankar man har, som i sin tur styr känslorna och beteendet. Du måste ta dina problem på allvar och agera NU, inte om en månad. Din kille måste veta om dessa problem då du faktiskt uppmanar honom till att göra något, som han inte har en aning om varför. Våga prata!

Du måste försöka motstå dessa destruktiva sätt du håller på med. Ett alternativ kan vara att skriva dikter och få ut ångesten på så sätt. Ett annat är att slå sönder saker så du får ut ångesten på sakerna och inte på dig. Det är mycket viktigt att du prata om dessa problem med någon nära som du har förtroende för. Att hålla det inom sig ledar bara till ännu mer destruktiva saker.

En annan mycket viktigt sak är att du absolut inte får skuldbelägga dig själv för detta problem. Det handlar om psykiska saker där man själv inte alltid kan rå för vad handlingarna leder till. Du måste ta tag i din självkänsla, läs Mia Törnbloms böcker! Du måste se dig själv som en person som är fin och värd att älskas. Alla har något vackert inom sig, det gäller bara att ta fram det och se dom. Ställ dig vid spegeln titta på dig själv, första negativa tanke som kommer försöker du låta passera. När det kommer något positivt tar du och lyfter fram den saker tex "jag har ju fina ögon" sen ska du utveckla detta tex "ja, mina ögonbryn som är bredvid är ju också fina". Tänk också på att din kropp bär dig, med skelett och annat. Du kunde kanske ha varit arm och benlös istället, men som du antagligen inte är. Försök lyfta fram så mycket som går som är positivt. Du kan även skriva ner en lista på saker som är positivt och bra med dig. Tex "är bra på att skriva".

Prata om dina problem och ta dom på allvar!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar