Frågor och svar om svartsjuka

10 Jan 2011, 10:00 194
Tjej, 16 år
Question


Jag har en pojkvän sedan 2 och ett halvt år tillbaka, men förra årets sportlov så var han otrogen, alltså snart ett år sedan. Vi har pratat om det flera gånger och varje gång jag är ledsen eller arg så råkar jag ta upp det och vi börjar direkt bråka. Jag är hela tiden orolig för att han ska vara otrogen igen så när han är med sina kompisar så är jag hela tiden orolig för om han är med några andra tjejer och när jag är ensam så går jag alltid in på tjejens facebook profil och kollar på bilder osv, och känner mig så jävla ful och äcklig jämfört med henne, jag jämför mig hela tiden med henne och det gör så att mitt självförtroende sjunker till botten och jag mår verkligen piss dåligt över det här fortfarande.. men när jag och min pojkvän umgås är allting jätte bra för då behöver jag inte oroa mig, behöver jag göra slut med min pojkvän för det här...?

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Ja problemet ligger ju inte hos din pojkvän, utan hos dig själv med det väldigt dåliga självkänslan. Du kan få mycket hjälp med just självkänslan hos kurator/psykolog och det finns även självhjälps böcker av Mia Törnblom. Ett förhållande bygger på att man litar på varandra och att man faktiskt ska kunna ha vänner av sitt motsatta kön utan att det verkar misstänksamt. Jag har själv haft flickvän som varit precis lika orolig och osäker som du verkar vara, i längden höll inte det alls. Så för att ni ska få det bättre måste du ta tag i din självkänsla. Det sägs att om man inte älskar sig själv, då kan inte andra älska en heller.

Det största problemet du gör som jag ser är just att du jämför dig med dom andra. En stor varningsklocka på dålig självkänsla, där man hela tiden vill vara lika bra eller bättre än andra. Du är du och var stolt över vem du är istället. Din pojkvän älskar dig och ta vara på det. Se nuet och det du har, istället för det du inte har. Uppskatta saker ni gör tillsammans. Det sägs ju också att en gång, är ingen gång. Dvs upprepas det en gång till med otroheten så är han ju inget att ha, men som det ser ut nu var det ju bara ett misstag. Det ända som hjälper är att prat MED varandra och INTE om varann.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar