Frågor och svar om mobbning

11 Jan 2011, 10:00 145
Annat, 0 år
Question


Hej Björn!

Jag mår så dåligt. En kille i min klass blir typ mobbad. Eller utfryst. Ingen pratar särskilt mycket med honom och ofta hånskrattar alla åt honom. Ingen vill sitta bredvid honom eller vara i samma grupp som honom. Han är alltid ensam. Jag säger altid dumma saker till honom, det gör ingen. Men jag pratar också skit om honom, när han inte är där. Jag gillar inte riktigt honom, han är lite speciell. Dock tror jag att han har det väldigt jobbigt hemma. Jag känner mig som världens sämsta människa, är jag det? Jag vill inte börja umgås med honom, det klarar jag inte. Tyvärr. Han stinker så oerhört mycket att jag inte kan vara nära honom, ingen kan det. Vi är så taskiga mot honom, när vi försöker undvika honom. Jag tycker ju ändå så synd om honom, och jag vill inte vara sur på honom när han pratar med mig, Men ändå låter jag jätteotrevlig när jag svarar. Han verkar inte fatta att vi inte vill vara med honom, för han är ändå alltid som en svans efter oss. Han pratar hur mycket som helst, så han verkar ju inte riktigt fatta. Jag tror inte att han är riktigt helt frisk... Jag vill på något sätt hjälpa honom, men jag vet inte hur. Jag hade kunnat säga åt kompisarna när dem pratar skit om honom, men allt det dem säger, håller jag ju faktiskt med om. Jag är så elak.

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

våren 2009 var det en 11 årig pojke som tog sitt liv pga långvarig mobbning. 2005 var det en 13 årig pojke som tog sitt liv. I höstas var det en liten pojke som försökte ta sitt liv, men lyckades inte. År 2007 var det 10 st som lyckades upp till åldern 14 år, samma år var det 134 st som tog sitt liv upp till 24 år. Med mobbning dödar man nämligen en människa inombords, långsamt som bryts ner psykiskt. Vem vill ha ett liv på sitt samvete?

Tänk om en gång till, är det verkligen så farligt att vara lite speciell? Ska inte alla bli accepterade precis som dom är, vart tog din tro om allas lika värde vägen? Att vara kort, lång, finnig, luktar skumt, ingenting av detta ska ha betydelse. Det är bara du och din omgivning som sätter normen. Förändra den, stå upp för andra ensamma själar istället för att bara hänga på gruppen. Det är betydligt coolare och tuffare om man vågar gå emot gruppen, vågar gå emot strömmen. Är det inte ditt eget liv du vill leva, eller vill du att någon annan ska styra den? Stå på killens sida istället, han som inte är som andra. Vet du att det är en av de största och vanligaste problemen som är gällande mobbning, man står helt enkelt på mobbarens sida istället. Man beskyller offret till att det är fel på den. FEL?? Vad är fel, det finns inget fel. Det är bara folks fördomar och normer som hindrar detta.

Känner du till Bjästa fallet? Där en 14 årig flicka blev våldtagen på en skoltoalett. Hon fortsatte bli kränkt och mobbad efter händelsen både i skolan och på nätet. Tänk om du blev våldtagen och inte betrodd. Efter hennes fall så våldtog pojken en annan flicka. Tänk om folk hade stått på den våldtagna flickans sida direkt, då hade det andra faller inte uppkommit. Här har du en artikel som skrevs om mig i DN... När samhället sviker var temat. http://www.dn.se/insidan/jag-kande-mig-enormt-sviken-av-skolan-1.989552

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar