Frågor och svar om självförtroende

12 Jan 2011, 19:00 119
Tjej, 15 år
Question


Hej! Jag har ett problem.. har haft det rätt länge men just idag gick det över gränsen. Jag är blyg av mig & det förstör för mig dagligen :( Jag mår hela tiden dåligt,det är jätte jobbigt för mig att prata med nya människor & svårt för mig att skaffa vänner.Igår började jag på en ny skola & flyttade från småland till Skövde. Och jag känner mig ensam & inget värd. Går sista terminen i 9. Och jag vet inte vad jag ska göra. Alla har en kille (nästan), jag vill hitta någon. Vill kunna våga mer,sluta vara så blyg & hela tiden tänka negativt om allting.Känns hela tiden som att andra tycker jag är ful osv..:'( Och jag orkar inte mer. Har varit såhär sen jag var mindre &började 1 klass. Vad ska jag göra? Detta förstör för mig & jag är rädd för att aldrig komma över min rädsla..

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Det du har är låg självkänsla, det kan man själv öva upp genom att läsa Mia Törnbloms böcker "Självkänsla nu" och "mera självkänsla. Ett bra sett är att titta sig i spegeln varje dag, tänka och säga högt fina kommentarer om sig själv. Får man några negativa, så ska man bara låta dom passera och gå vidare. När de fina kommer, så ska man försöka göra dom till större. Tänk dig såhär, mitt skelett och kropp bär mig, jag är ju inte arm/benlös. Mina ögon är ju fina, ja ögonbrynen som är bredvid är ju inte så dåligt dom heller. Du ska alltså bygga mer och mer positivt.

En annan bra sak är att du kan skriva en "jag är bra bok" där man skriver minst 3 saker varje dag som man anser var positivt med, tex idag tog jag tag i städningen eller att man gjorde bra ifrån sig på ett prov. Skriv också 3 saker som du är tacksam för under dagen, tex tack för att mina fina vänner finns eller tack för att jag klarade provet. Sista punkten handlar om mål och framtidstankar, skriv ner 3 saker som du vill uppnå framöver, tex jag vill hitta fler vänner, jag vill få bra betyg osv.

En annan sak är att du skriver ner en lång lista på allt som du anser är positiva egenskaper hos dig själv, tex, är bra på att skriva, är en bra lyssnare.. Listan sätter du upp på en plats du är på varje dag tex skrivbordet eller vid sängen. Läs den då och då när du mår sämre.

Fråga även vad folk tycker om dig, våga och försök ta emot positiva kommentarer. Ett bra tips för att hitta nya vänner är via nätet eller någon förening/klubb.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar