Frågor och svar om onani

13 Jan 2011, 23:00 780
Kille, 11 år
Question


Hej, jag brukar se på porr och onanera ibland, jag har inte läst bibeln, men jag är döpt och lever i en kristen familj, jag tror på gud, och undrar om dessa två är synder?

Svar
Anders Hedman
Präst / Kristendom

Hej!
Vad är synd? Det är att vända sig bort från Gud, bryta med allt vad kärlek är och att bryta ner istället för att bygga upp. Synden är något som skadar medmänniskan, skapelsen och mig själv. Det är ett sätt att kort försöka beskriva synd.

Stämmer onani in på detta? Är det destruktivt? Vänder man sig bort från kärleken? Gör man illa sig själv, en medmänniska eller skapelsen? Svarar du nej på dessa frågor så är inte onani en synd.

Vi är skapade till att få njuta av livet. Vår känsel är både ett njutningssystem och ett varningssystem. Det är meningen att att vi ska få njuta av vår kroppar.

Det är viktigt att vi köper ekologiska varor och lever miljövänligt annars bryter vi ned naturen. Det är viktigt att handla rättvisemärkt så att människor kan försörja sig själva och sina familjer och slipper arbeta med giftiga besprutningsmedel/kemikalier. När vi bryter ned skapelsen syndar vi. När vi bryter ner medmänniskor och hindrar dem från att nå deras fulla potential syndar vi. Det kan t ex vara att vi handlar på ett sådant sätt barn i mindre utvecklade länder tvingas arbeta för sin försörjning istället för att gå i skola.

Är porr en synd? Vad är porr? Är bilder på nakna människor porr? Är det när två människor har sex på film porr? I såna fall finns det en massa porr i "vanliga" filmer. Är det skillnad på porr och erotik? För att kunna svara på frågan måste man egentligen definiera vad porr är och inte är. Därför är det lite svårt att ge ett enkelt svar på frågan: är det synd att titta på porr? Man måste fråga sig bidrar det vi menar med porr till att unga kvinnor och män utnyttjas och att de luras/tvingas att göra något som de egentligen inte vill. I såna fall stödjer alla som köper och tittar på porr ett system som bryter ner istället för att bygga upp. Bidrar till vi till en förnedrande kvinnosyn eller människosyn genom att konsumera porr så är det ett brott mot våra medmänniskor? När porren bidrar till en könsmaktsordning där det är okej för män att förtrycka kvinnor så är porren synd.

Men det är inte själva sexet som är synd. Lusten är positiv och livsbejakande. Bilder på människor som har sex är inte autmoatiskt synd. Att titta på dem är inte synd. Det beror på vilka strukturer vi stödjer genom att konsumera porr. Däremot vill jag vara tydlig med att all form av barnporr är synd. Det är inget som de själva har valt. Det är snarare att beskriva som våldtäkt. Det är brott mot barnen, kärleken och Gud. Det bryter ner vår skapelse och det bryter ner vår förmåga till trygghet och kärlek.

Vill du veta mer om porr? Läs här
http://www.umo.se/Sex/Porr/
eller kolla artiklarna här
http://www.rfsu.se/sv/Sok/?query=porr

Jag tycker inte att du ska skuldbelägga dig själv för att du tittar på porr. Men jag tycker att du kan lära dig lite mer. Då kan du själv bättre välja vad du vill göra, vad du vill stödja och varför.

Hälsningar
Anders Hedman

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar