Frågor och svar om flytta hemifrån

14 Jan 2011, 17:00 556
Annat, 0 år
Question


Hej! Ledsen att det blir en lång fråga...Det kanske är bättre att jag förklarar mitt situation innan jag ställer min fråga.
Så här är det, jag är diagnostiserad med Emotionell instabil personlighetssötning, skattar jag högt på ADHD skalan, jag är deprimerad, har kroniska självmordstankar, lever ibland i ständiga psykoser, har socialfobi, lider av ångest och separationsångest , oro. (Går hos psykolog och läkare som skriver ut mediciner).
Jag har åkt in å ut från sjukhus och psykiatriavdelningar, efter självmordsförsök och för att dem har ansett att jag är för farlig för mig själv. Jag klarar inte av att gå till skolan å göra mina studier, klarar inte ens av att läsa på distans, jag har bara 1 betyg från gymnasiet. Min pappa är också "sjuk". Han har också ADHD och är också deprimerad.
Så fort jag åker här ifrån så mår jag okej, men när jag kommer hem igen så blir jag som förut igen. Jag känner att vi drar ner varandra i det emotionella träsket. Så jag tror att det ända sättet att få mig å mitt liv att fungera är att flytta hemifrån. Så min fråga:
Vem kan hjälpa mig att komma ifrån denna misär, Kan jag få hjälp fastän jag inte har någon utbildning, jobb eller pengar?

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Kolla med socialtjänsten, de kan i en del fall stå eller hjälpa för egen lägenhet om man uppnår deras krav, vilket du gör eftersom du har denna diagnos. De kan i en del fall även ha prövningslägenheter, där man får testa om man klarar av att bo själv om man mår psykiskt dåligt (det är ju en hel del att tänka på när man bor själv). Har du ingen vän du kan flytta ihop med då? Men jag skulle även tipsa dig om behandlingshem där man faktiskt jobbar mer med ditt månde och psykiska besvär. Även om man kanske inte kan få bort dina diagnoser helt, så kan man ju i alla fall lindra dom. Det är väldigt vanligt att man drar ner varandra om båda personerna mår dåligt.

Ett bra tecken är ju att du förstått att han gör att du även mår sämre, många ser inte det. Du kan ju även få råd hos din psykolog, som kanske kan skriva ett intyg om dina besvär till nån som har hand om boende. Men din mor då, är dom skilda kanske du kan bo hos henne.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar