Frågor och svar om självförtroende

15 Jan 2011, 10:00 121
Annat, 0 år
Question


Hej!

Jag är en kille på 16 år som satsar på min idrott. Jag tränar drygt 7pass/veckan +fys och är rankad topp 3:a i min åldersklass. Jag har inte alltid varit så bra förrens för ett år sedan när jag gick till final i SM. Efter det har jag ofta känt stor press på mej varje tävling och kan inte längre prestera lika bra som jag kunnat tidigare. Förväntningarna känns så höga på mej och jag är så rädd för att förlora. Det känns som rädslan att förlora har passerat viljan att vinna. Det sista jag vill är att sluta spela och min tränare stöttar och säger att det enda sättet att komma över rädslan är att möta den så många ggr tills man lär sig. Jag tänker ofta T.EX "Nu får jag inte missa" och så självklart gör jag det. Mycket av pressen kommer dels från tränarna (dom tar ut laget till seriespelet) och från publiken som liksom förväntar sig så mycket av mej. Ofta får jag ångest efter matcherna. Jag har inte samma vinnarskalle som jag hade tidigare. Då älskade jag alltid utmaningen. Jag vill ha tillbaks samma känsla i kroppen som jag hade tidigare. Mår inte alls bra längre när jag tävlar så behöver verkligen hjälp! Älskar att spela min idrott och vill verkligen kunna leva på den i framtiden, jag har inte så mycket annat i mitt liv!

Tacksam för svar!

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Du behöver ju träna upp ditt självförtroende. Du måste tro på dig själv mer och se vad du faktiskt presterat. Det är viktigt att du verkligen förstår att alla kan inte alltid lyckas med allt, men att man gör ännu bättre ifrån sig nästa gång istället. Du kan skriva en lång lista på positiva egenskaper som du har, sedan kan du titta på listan ofta för att intala dig om att du faktiskt är duktig. Du måste ju även försöka hitta den där extra glöden som du just nu verkar ha tappat. Vi alla har sämre dagar, då man inte alls känner för att göra bra ifrån sig, men vi får inte vara rädd för att misslyckas. Jag tror knappast dina tränare slänger ut dig ur lager bara för att du presterar dåligt en eller två gånger av alla matcher ni gör. Det går i perioder och det gäller att lära sig något av det, hur man ska tänka nästa gång i stället.

En del gillar att belöna sig själv på något sett om man lyckas, tex köper den där saker man faktiskt drömt om att ha länge. En del sätter upp delmål där man har små mål varje match, denna gång ska jag göra 1 mål, sen höjer man varje gång. Börja på en väldigt låg nivå, för att lära dig att tro på dig själv.

Jag har alltid varit väldigt blyg och för att övervinna den rädslan så hade jag delmål, först skulle jag hälsa på 5 personer varje dag, sedan höja det till 10 osv. Det är som du säger, finns bara sätt att bli av med rädslan, nämligen utsätta sig för den. Det är också viktigt att du får beröm ifrån din omgivning som kan peppa.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar