Frågor och svar om självförtroende

16 Jan 2011, 10:00 112
Tjej, 14 år
Question


hej och jag känner mig såå ful har gått om ett år och är populär vad ska jag göra för att göra mig snyggare ? och få själv-förtroende?

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Om du känner dig ful handlar det om självkänslan, men om du har problem med dina prestationer handlar det om självförtroendet.

Självkänslan kan man själv öva upp genom att läsa Mia Törnbloms böcker där man får mycket tips på hur man ska göra. En bra sak är att så vid spegeln och titta varje dag på sig själv, se vad man får för tankar. Får du en negativ tanke gäller det att låta den falla bort och söka en annan tanke som är positiv, sen ska man ta fram denna tanke och göra den större. Tänk dig att din kropp och ben bär dig, du är ju antagligen inte ben/arm lös, du kanske gillar en sak med dig själv först dina ögon gillar du kanske, då gäller det att göra något bra av det. Sen ska du göra detta så att du gillar mer saker hos dig själv, tex "ja, mina ögonbryn som är bredvid är ju inte så dåliga".

Skriv 3 saker om vad som var bra med just denna dag, tex "jag tog tag i städningen" skriv också ner samtidigt vad du var tacksam för idag tex "tack för att jag umgicks med min fina vän" den sista grejen är 3 punkter som du vill förbättra eller ha mål på tex "jag ska sluta bli rädd för ormar".

Självförtroendet övar man bäst upp om man skriver upp positiva egenskaper hos sig själv tex jag är bra på att skriva på en lista. Den listan sätter du upp vid ett ställe du är på varje dag, så du kan se den varje dag och intala dig själv om att det du gör är bra och har betydelse för både dig och andra. Tänk på att alla kan inte vara bäst på allt, alla har något som de brinner för eller är bättre på än andra. Det kan vara små saker. Anteckna dom gånger du gör bra ifrån dig på ett prov, ta vara på dom, minns dom! Om du gör ett prov dåligt en gång gäller det att glömma den gången och plugga mer nästa gång.

Du berättade om att du fått gå om ett år i skolan, tänk dig såhär. Du behöver bara lite extra tid för dig att lära dig sakerna, alla lär sig saker på olika sätt och olika lång tid. Det värsta man kan göra är att jämföra med alla andra, du är unik och du kör din egen takt.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar