Frågor och svar om mobbning

16 Jan 2011, 19:00 175
Annat, 0 år
Question


Hej Björn!

Förlåt att det är så långt men måste bara få hjälp.

I fyran sattes min klass ihop med en annan klass. I den andra klassen gick det en tjej som jag tyckte var helt okej, men efter ett tag var det något som var fel, hon börja ljuga var dum helt enkelt (hon var heller inte populär).
Det gick i omgångar ibland var hon snäll och ibland var hon bara fördrövlig!
Ibland när hon hade lite problem så hjälpte jag henne.
När jag var lite mindre så hade jag inte så bra heller (hade ingen att vara med och alla var bara emot mig). Men för att komma till saken så har den där tjejen som jag hjälpte lite då och då bli mer självsäker och hon börjar säga dumma saker, jag brydde mig inte så mycket för hon brukade komma till mig och säga att det inte var mig hon menade.
I sjuan började det värsta. Hon köpte godis/eller andra saker och bjöd de som var i närheten men inte mig, hon höll så att säga dumma komentarer, hosta varje gång hon gick förbi mig bara för att markera att nu kommer jag.

Nu i åttan fortsätte hon igen men sina saker (jag tänkte inte säga alla saker som hon har gjort eftersom att det har varit så otroligt många).
Jag fick nog på henne när hon tillslut säger att hon vill döda mig. Så jag går till min mentor och berättar allt! och min mentor går till sin tur och berättar allt för en personal i skolan som har hand om sådant. Jag pratar med läraren som har hand om detta och vi bestämmer att den där läraren som har hand om detta och en annan ska ta ett snack men eleven som håller på med mig.

eleven pratar inte med mig är sur, ger blickar, har ett kroppspråk som visar att jag är helt knäpp!
Men efter ett tag 2-5 veckor börjar det gå över och det börjar bli som vanligt men efter några veckor så börjar det gå över igen. Men efter några veckor så börjar det igen! och lite senare slutar det, och efter det har det varit ett ganska långt uppehåll (när det har varit okej så har det inte varit het okej men bättre).
nu innan jullovet så började det igen (två dagar innan vi skutar)

Efter jullovet så börjar hon igen och jag vet inte vad jag ska göra! Jag har också berättat för min mentor men hon säger att den andra eleven bara förstör för sig själv! men jag då?!

Eftersom att jag har pratat med den där läraren som har hand om detta, hon har jag pratat med och det händer liksom inget! jag vill få slut på det här! det tar på min energi! och jag som har betyg så är det jätte svårt när man typ tävlar mot en annan elev.

Ska jag gå till rektorn eller vad ska jag göra?
behöver verkligen hjälp.

Tack på förhand.

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Du har inte nämnt något om dina föräldrar vet om situationen. Tala med dom, mobbning är vuxnas ansvar. Försök hitta ett förtroende för någon vuxen, säg till på skarpen att de har skyldighet att hjälpa dig. Kuratorn borde du också gå på samtal hos! Nu är det svårt att säga till själv direkt på skarpen åt den där tjejen, men försök ta dig mod till att göra det. Vågar du inte berätta för dina föräldrar, så skriv ett brev och förklara hur det ligger till!

Din familj ska ge dig ett bra stöd nu och ni ska tillsammans prata med rektorn. Be dom att visa deras likabehandlingsplan (som det är lag på att de måste ha), den planen är offentlig och alla får läsa den. Hittar ni något bristande i den kan ni anmäla detta och händer ingenting när ni pratar med rektorn så anmäl hos BEO, då gör dom en utredning. Just nu ska du försöka vara med de vänner och kontakter som du har, som bryr sig. Försök göra så att dom skyddar dig när den där tjejen kommer och närmar sig. Gå ihop ett gäng och visa/säg att det hon håller på med är inte okej

Det verkar som att deras arbete mot mobbning brister, då de faktiskt tagit upp ditt fall och det blir bättre ett tag, men sedan kommer det tillbaka igen. Exakt så var det för mig, allt blir som en ond cirkel då skolan inte tar ansvar. Men dina lärare har en skyldighet i lag att faktiskt agera!

Gå till rektorn, prata med dina föräldrar, se till att du har vänner som stöttar dig, försök undvik att möta tjejen så mycket du kan, stå upp för din rätt att du har rättighet att känna dig trygg i skolan. Dina föräldrar kan även kontakta tjejens föräldrar och förklara hur problemet är, för antagligen vet inte hennes föräldrar om att hon mobbar dig. Prata MED varandra och INTE om varandra! Prata hos kurator, ungdomsmottagningen eller Bris.

Löser detta sig inte, så i värsta fall får ni försöka hitta en annan skola.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar