Frågor och svar om anorexia nervosa

19 Jan 2011, 09:00 309
Annat, 0 år
Question


Hej! jag är 14 och är 158 cm och väger 38.6 (vägde 40 tidigare) Jag har på sista tiden tyckt att jag bara blir större och större och har nu slutat att äta. Men jag har fortfarande inte fått min första mens. Min syster fick det när hon var ett år yngre än mig. Folk säger att att jag inte fått der för att jag är underviktig, och nu väger jag ännu mindre.

Om jag fortsätter att gå ner i vikt och så, kan man typ bli steril eller nå då? Och hur länge ska det pågått för att man kan bli det?

Jag misstänker även att jag börjar få typ nån äs eller så ( fast då borde väl inte jag märka det?) Men jag bryr mig inte om det för jag känner mig mkt gladare om jag inte äter, även om jag går ner i vikt.

När man får diagnos för äs ingår det att man ska ha tappat mensen, men hur gör dom om man aldrig fått den? :(

Svar

Hejsan!

Anorexia/kraftig undervikt och svält kan göra att mensen upphör. Omkring 22 procent av kroppsvikten behöver bestå av fett för att en kvinna skall ha normala menstruationer. När det gäller att ha en ätströning och upphörande av mensen så beror detta på att produktionen av kvinnliga sexhormoner av hypotalamus (den del av hjärnan som styr körtlarna) orsakar en reducering av sexhormonnivåerna i blodet. Kroppen stoppar mens för att tillvarata knappa resurser av blod och protein.

Viktminskning och otillfredställande kost kan ha denna effekt. Menstruationerna kommer normalt tillbaka när man återgått till normal vikt.

I ditt fall så är du 14år och har inte fått din första mens, i din ålder är det ytterst viktigt att inte ha undervikt och att kroppen får den näring den behöver för att utvecklas normalt. Väger man för lite så kommer inte mensen, helt riktigt!

Du är uppenbarligen orolig över att inte få mens och utifrån det du skriver så tycker jag att du ska prata med din skolsköterska eller någon annan du har förtroende för tex någon i din familj. Nu behöver du tänka på att ta hand om din kropp och vara rädd om dig själv!

Hälsningar Sandra

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar